Grožđice kao lijek

0
Posted February 4, 2013 by Ha Mim in

Osuseno grozđe ili grozđice se prave od sjemnkastog osusenog slatkog grozđa.Tradicionalno,grozđice se suse na suncu ili nekim vjestackim postupkom.Najbolje grozđice se prave od cijelog krupnog i jezgrovitog grozđa s tankom korom, a ponekad sjemenke obicnog grozđa odstranjuju se u postupku njihovog susenja.Jezgra grozđice je vruca i vlazna u prvom stupnju, a sjemenke su hladne i cuhe.Poput grozđa,neke su slatke i vruce,a druge su kisele i hladne.Grozđice od bijelog grozđa su probavljivije od ostalih.
Grozđice koriste dusniku i pomazu u lijecenju povratnog kaslja,otklanjaju bol u bubregu (lat.Nephralgia) i mokracnom mjehuru,jacaju stomak,i poboljsavaju rad crijeva.
Slatke grozđice su hranjivije od grozđa,a manje su hranjivije od suhih smokvi.
Grozđice hu varljive podjednako kao i probavljive, i jos su blage, poboljsavaju probavu,koriste stomaku,jetri i slezeni,otklanjaju mlitavost grla,otklanjaju bol u prsima i kontrolisu bol bubrega i mokracnog mjehura.
Iako grozđice imaju dobru hranjivu vrijednost,ipak, one ne zadovoljavaju glad kao hurma,naprimjer. Grozđice bez sjemena uravnotezene su i korisnije su od ostalih vrsta.Jedenje grozđica sa njihovim sjemenkama poboljsava rad crijeva,podmladjuje jetru i slezenu,i vraca natrag jetru u njen prirodni kapacitet i funkcije, a slatke grozđice koriste se dobro sa ljudima koji boluju od pretjerane sluzi i vlaznosti u njihovom stomaku.
Povezivanje slabih noktiju usljed infekcije jagodice (lat. Onychoptosis), zanoktice ili traume,izmedju ostalog, s jezgrom grozđica moze ubrzati njihovo otpadanje i olaksava njihovo odstranjivanje.

Imam El-Zahiri rekao je jednom: “Jedenje grozđica povecava pamcenje.”

Prenosi Ebu Hind Dâri: “Allahov Poslanik, s.a.v.a., je dobio na poklon pokrivenu zdjelu. On ukloni pokrivku i reče: ‘Jedite s imenom Božijim! Kako su samo grožđice dobra hrana! Grožđice jačaju nerve (vene)…’”

(El-Ihtisâs, str. 124.; Bihâr, sv. 66., str. 153., hadis 11.; Târîh Dimešq, sv. 21., str. 60., hadis 4724-; Kenzul-‘ummâl, sv. 10., str. 41., hadis 28266.)

Allahov Poslanik, s.av.a.: “Dobro je da jedete grožđice jer one otklanjaju gorčinu i sluz, jačaju nerve (vene), otklanjaju umor i malaksalost, daruju lijepu ćud, čiste srce i otklanjaju tugu.’”

(El-Hisâl, str. 344., hadis 9.; Rawdetul-wâ‘izîn, str. 340.; Makâremul-ahlâq, sv. 1., str. 380., hadis 1272.; Bihâr, sv. 66., str. 151., hadis 1.; Kenzul-‘ummâl, sv. 10., str. 41., hadis 28265.)

Allahov Poslanik, s.a.v.a.: “Ko ustraje na tome da ujutro na prazan stomak jede grožđice (suho grođe) bit će opskrbljen razumijevanjem, pamćenjem i umom, i smanjit će mu se sluz.” (Bihâr, sv. 62., str. 271, hadis 70.)

Deset dekagrama svježeg grožđa ima 73 kalorije energetske vrijednosti, a u suhom grožđu ima čak 269 kalorija. Od minerala u grožđu ima: kalija, fosfora, kalcija, magnezija, sumpora, natrija, klora, bakra, cinka i željeza.

Tko ima manjak navedenih minerala, valja jesti grožđice (umjesto svježeg grožđa) jer je u njima tri puta veća količina ljudskom organizmu potrebnih minerala.

Također, crne grožđice sadrži prirodne kemikalije koje olakšavaju disanje kod nekih tipova astme. Bogate su proantocijanidom koji djeluje kao imunološki sustav i smanjuje upale.

Današnja istraživanja pokazuju da jedete li grožđice tri puta na dan, možete značajno smanjiti postprandijalne nivoe šećera u krvi, odnosno nivoe šećera nakon obroka.Utvrđeno je da grožđice smanjuju srednje razine glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0,12%.

Grožđice imaju relativno nizak glihemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno faktore koji pridonose kontroli šećera u krvi. Izuzetno je važno snižavati vrijednosti šećera u krvi i održavati normalne razine hemoglobina A1c kako bi se prevenirala eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih žila.

Za kraj da napomenemo da je studija kojom su se 18 godina prikupljali podaci o utjecaju prehrane na makularnu degeneraciju, najčešći uzrok slabljenja vida, ukazala je na činjenicu da tri puta na dan jedenje grožđica mogu spriječiti razvoj te bolesti.Fitokemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Osim što pomažu u održanju zdravlja zubi, one uglavnom sadrže fruktozu i glukozu, a ne saharozu, koja je glavni krivac za bolesti usne šupljine.


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti