Vrijedna noć

0
Posted August 2, 2013 by in

Reče učenik svom profesoru: — Poštovani profesore, recite nam čemu je tajna ovog velikog poštovanja kojim se odlikuje mjesec ramazan nad ostalim mjesecima godine?

Profesor: — Jer je u njemu objavljen Kur’an«, kako kaže Allah.

Učenik:. — Pa dobro, a nije li nešto od Kur’ana objavljeno u nekom drugom mjesecu osim ramazana?

Profesor: — Svakako, Kur’an je objavljen u svakom mjesecu, aIi je bio mjesec ramazan kad je melek Džebrail prvi put došao Muhamedu a. s., koji se molio u pećini Hira, s prvim odlomkom. Ovo je bila prekretnica izmedu dva razdoblja i prva kap Božje milosti koja je došla da ljude izvede iz tmine na svjetlo, iz zablude na pravi put, iz nesreće u sreću… Ova blagorodna kiša je padala dvadeset i tri godine,dok Allah nije upotpunio svoju vjeru i usavršio blagodat, završivši objavu ove Mudre opomene…. Znači, prva kur’anska objava bila je prvi plod ove velike blagodati i uspomena na nju je vezana za datum njenog objavljivanja. Zato, kad god dođe ramazan, mi se sjetimo ovog poklona i Onog ko ga je poklonio izrazivši Mu svoju zahvalnost i obnovivši svoju privrženost Njemu i njoj…

Učenik: — A je li ovaj prvi korak kur’anske objave potrajao cijeli mjesec  tog prvog ramazana?

Profesor: — Ne, to je bio samo jedan tren koji je rodila zora jedne njegove noći.

Učenik: — A što mi onda proslavljamo cijeli mjesec? Nije li dovoljno da slavimo samo ovu izuzetnu noć ?

Profesor: — A zar misliš da je svjetlo koje se pojavilo te noći bilo tako slabo da nije obasjalo ništa više osim ono mjesto gdje se rodilo? Ne, ono je bilo tako jako da ga mjesec nije mogao obuhvatiti, ono je, ustvari, obuhvatilo čitavo vrijeme…

Učenik: — To je u redu, ali mi čujemo kako Allah u Svojoj knjizi  veliča mjesec ramazan, a ako ostale noći ramazana imaju ovu počast zbog toga što se nalaze u mjesecu noći u kojoj je Kur’an objavljen,nije li onda bilo preče da Kur’an veliča ovu noć  kao što veliča cijeli ovaj mjesec?

Profesor: — Pa upravo je tako. Allah u Svojoj knjizi  jedanput spominje mjesec  ramazan, dok istu noć spominje dva puta i daje joj  dva imena: blagoslovljena noć 

»Mi smo Knjigu počeli da objavljujemo u blagoslovljenoj noći…« (Ed-Duhan,3) i  vrijedna noć, o kojoj je objavljeno i  kompletno poglavlje:

„Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr -*a šta ti misliš šta je Noć Kadr?Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci .meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane. „ (Al-Qadr,1-5)

Učenik: — A kolika je razlika u vrijednosti  između dobrih djela koja se učine te vrijedne noći i dobrih djela koja se čine ostalih noći ramazana?

Profesor: — Predstaviću ti to. Ne znaš li da se vrijednost djela  umnogostručava na desetine ili stotine puta? Hoćeš li se saglasiti sa mnom kad kažem da djelo u vrijednoj noći premašuje djelo iz trideset hiljada drugih noći?

Učenik: Nismo navikli da pretjerujete… Trideset hiljada noći? Odakle vam to?

Profesor: lz Božje knjige. Sam čitaj: Noć  Kadr je bolja… nije rekao… od hiljadu noći, već  od hiljadu mjeseci.

Učenik: — A  je li to i danas dokučivo, odnosno svakog ramazana?Nije to bilo specijalno za onu noć u kojoj je Kur’an prvi put objavljen?

Profesor:Kad bi u vezi  sa ovom noći bilo kao što ti misliš,odnosno kad bi njena vrijednost  bila u noći u  kojoj je Kur’an prvi put objavljen, onda bi i sam Kur’an o njoj govorio kao o istorijskom događaju koji se dogodio i prošao, dakle rekao bi da je bila bolja, da su se u njoj spuštali međutim, o njoj priča kao stvari koja se ponavlja i koja traje pa kaže da je bolja, da je mir i  da se u njoj spuštaju meleki  i Džibril. A ovo će potrajati sve dotle dok god na Zemlji bude postojala grupa koja se drži istine… Znamo da su je Alejhisselam i njegovi drugovi tražili svake godine u ramazanu.

Učenik: — Tražili je… A nije se konkretna noć  poznavala iz prvog ramazana, noć  koja se ponavlja istog dana svake godine?

Profesor: — Ona nije mehanički kosmički ciklus. Ona je božanski dar kojim Allah blagoslovi onu noć u  kojoj želi da spusti meleka Džabraila. Prva noć  Kadr, koja je prvenac Objave, bila je sedamnaeste noći ramazana, kako prenose istoričari i potvrduju komentatori, temeljeći  to na ajetu poglavlja „i u ono što smo objavili robu Našem na dan pobjede, na dan kada su se sukobile dvije vojske, a Allah sve može..“ (Al-Anfal 41) a dan kad su se sukobile dvije vojske je bio sedamnaesti, dan Bedra. Međutim, ona se poslije toga premještala čak i za vrijeme Poslanika i ashaba, pa je bila dvadesetprve,dvadesettreće, dvadesetpete i  dvadesetsedme noći.

Ali to se vjeovatno odnosi na jednu određenu godinu, međutim, svi su to uzeli generalno.A ti, zar bi dozvolio, kad bi ova noć  padala konkretnog i utvrđenog dana svake godine, da  se obraćaš Allahu samo na taj dan, a ostalih dana ne? Šta ti smeta da nekoliko posljednjih noći ovoga mjeseca provedeš sa više sjećanja na Allaha i sa više dobročinstva prema Njegovim stvorenjima? To je prilika koja zaslužuje da se o njoj povede računa i da se hrli ka njoj. Kako je samo o njoj neko lijepo rekao:

„Ona je vrijedna noć u kojoj je objavljen vrijedni Kitab. Objavljen je vrijednom Poslaniku iz vrijednog naroda. U njoj se spuštaju meleki  i  Džibril s dozvolom svoga Gospodara. Sigurnost i mir vladaju njom sve dok zora ne svane… „

Neka nam Allah u njoj da zdravlje sigurnost i mir.

preuzeto iz knjige “Ramazanski post” Dr.Muhammed Abdullah Draz


About the AuthorNove obavijesti