Žena u ramazanu

0
Posted July 18, 2013 by in


Muslimani širom svijeta su s velikom nadom i motivacijom  dočekali Ramazan kako bi učinili mnoge stvari, a da bi dobili maksimum od ovog svetog mjeseca. Međutim, namjere nisu uvijek dovoljne!

Muslimanke kao i svi drugi imaju visoka očekivanja od ovog blagoslovljenog mjeseca ali i dodatne aktivnosti i dužnosti. Kako bi postigli što želite u Ramazanu potrebno je dobro uskladiti vrijeme i imati realne planove. Tokom Ramazana muslimanka usklađuje svoje kućne poslove da bi maksimalno iskoristila ovaj mubarek mjesec. Ona ne smije dozvoliti da je kućni poslovi odvrate od ibadeta, kao što su učenje Kur’ana, klanjanje nafila, zikr, dove.

Žene imaju više dužnosti u Ramazanu pogotovo ako su zaposlene. Međutim, imaju nekoliko mogućnosti da budu nagrađene i zato je važno da organizuju i koordiniraju različite aktivnosti u ovom mjesecu. Postoje različiti načini i aktivnosti u kojima žena može sudjelovati kao što su: iftari,spremanje hrane za siromašne, skupljanje novca od rodbine i prijatelja u dobrotvorne svrhe i slično.

Zejd b. Halid el-Džuheni, r.a, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: “Ko pripremi iftar postaču, imaće nagradu kao i on, a da se postaču njegovi sevapi uopće ne umanje!” (Bilježi Tirmizi)

“Reci: O robovi moji koji vjerujete, bojte se Gospodara svoga! One koji na ovom svijetu dobra djela budu činili čeka nagrada, a Allahova zemlja je prostrana; samo oni koji budu strpljivi bit će bez računa nagrađeni.”(Ez-Zumer 10)

Voditi računa da dobro iskoristimo vrijeme ne odnosi se samo na to kako iskoristiti vrijeme Ramazana, nego se odnosi i na to kako da smanjimo svoje zadatke i obaveze tokom svetog mjeseca. Svako od nas ima različite prioritete, sposobnosti i okolnosti koje treba uskladiti. Slijedeće savjete možete prilagoditi shodno svom načinu života:

 

      Postavite prioritete, počnite od osnovnih zadataka a onda obavite ostale;

      Ne radite ekstremne stvari,  može postići puno ako imate realan plan ovisno o vašim sposobnostima, odgovornostima i okolnostima;

      Organizujte svoj dom tako da ćete uštediti vrijeme na traženju stvari;

      Pravilno odredite vrijeme za posjete i izbjegnite nepotrebne izlaske;

      Olakšajte sebi, nemojte se opteretiti praveći liste namirnica koje trebate pripremati svakodnevno za iftar, samo vodite računa da su obroci hranjivi i imaju potrebne sastojke;

      Pripremite vašu kuhinju, tako da pripremite različite sastojke za obroke prije Ramazana kako biste sebi olakšali pripremanje hrane. Odmorite se, dovoljno sna će vam omogućiti da održite isti tempo tokom cijelog mjeseca;

      Hranite se zdravo, hrana će vam dati potrebnu energiju za rad, molitvu i ostale dužnosti koje trebate obaviti. Izbjegavajte jesti nezdravu hranu koja sadrži dosta masnoće jer će vas učiniti pospanim i lijenim a  pored toga možete imati zdravstvenih problema;

      Vježbajte, mnogi misle da Ramazan nije vrijeme za vježbanje što nije istina. Možete se istezati nekoliko minuta ili uraditi bilo kakve vježbe koje će ojačati vaše tijelo i učiniti da se osjećate bolje.

 

Treba znati da korištenje vremena ne znači uvijek da trebamo obaviti dosta stvari. To nam pomaže da imamo jasnu viziju o tome šta želimo učiniti, da identifikujemo svoje odgovornosti, da se osjećamo produktivnije, što će nas dovesti do toga da imamo kontrolu nad svojim životom. 

Molite da vam Allah da bereket u vremenu.

 

Žene također imaju vrlo važnu i presudnu ulogu u tome da pomognu svojoj djeci da shvate i razumiju šta je Ramazan te prema mogućnostima organizuju neke zabavne aktivnosti relevantne za ovaj sveti mjesec. Ramazan se smatra kao dobra prilika za djecu da u ovih 30 dana dožive različita iskustva koja uključuju post, molitvu, igru i pomaganje drugima bilo fizički ili finansijski.Treba da i njih navikavamo na post, da ih podstičemo da izdrže koliko mogu, da ih bodrimo i nagrađujemo za njihov trud. Znajte da su muslimani i muslimanke iz prvih generacija podsticali svoju djecu na post, pa kad bi djeca osjetila glad i počela da plaču zbog toga , oni bi im davali igračku kako bi im skrenuli pažnju i kako bi djeca zaboravila na glad. Trebamo djeci da pričamo o vrijednostima mjeseca ramazana, da ih budimo na sehur i sabah namaz. Ako ne znaju klanjati , ovo bi bila jedinstvena prilika da ih podučimo tome, jer zapamtimo da su djeca naš emanet, naša obaveza, bićemo pitane za njih.

       

 

„ti ćeš, o čovječe, koji se mnogo trudiš, trud svoj pred Gospodarom svojim naći“(El-Insikak 6)About the AuthorNove obavijesti