Mi smo dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

0
Posted April 30, 2013 by Ha Mim in

Naša domovina oduvijek je bila predmet interesovanja raznih politika, dobronamjernih i zlonamjernih, oduvijek je bila prostor za koji su se otimale religije, nacije, narodi, misionari.

Islam je na ove prostore došao sa Osmanlijama, premda postoje podaci, da su lutajući misionari, mahom sufije i trgovci i ranije širili islamska učenja i da su Osmanlije ovdje zatekle poneke muslimane, koji su ispovijedali svoju vjeru. Islam se na ovim prostorima prakticira u svojoj punini više od 5 stoljeća. Muslimani su najveću sigurnost osjećali za vrijeme hilafeta, a i pripadnici drugih vjera, u okviru hilafeta, također,  osjećali su kako ekonomsku, tako i vjersku sigurnost.Ukidanjem hilafeta, muslimani Bosne i Hercegovine dobivaju Islamsku zajednicu, jednu novu instituciju, koja u Bosni i Hercegovini postoji sve do danas.

Islamska zajednica naša je matica i svako onaj ko pokušava razbiti jedinstvo i pozitivnu tradiciju bosanskih muslimana, svako onaj ko teži da oslabi Islamsku zajednicu, nije dobronamjeran i čini uslugu neprijateljima muslimana Bosne i Hercegovine. Prirodno je ne slagati se u svemu i imati neko svoje mišljenje, prirodno je diskutovati i razmjenjivati stavove, kao što i mi želimo otvoreno diskutovati, ukazivati na neke probleme muslimana u svijetu, otvoreno imenovati neke negativne pojave u društvu, ali nije prirodno imati samo jedan stav, i onda pokušati porušiti i uništiti sve one koji vam se suprotstave.

O takvim grupacijama mi često otvoreno pišemo, upravo iz razloga što smatramo da postoje neke struje među muslimanima, ne samo u Bosni, nego i u cijelom svijetu, koje žele da poljuljaju sve vjerske institucije muslimana, svojim retrogradnim i destruktivnim tumačenjem islama.Takva interpretacija islama često proizvodi bombaše samoubice, ubijanje nevinih ljudi, nasilje nad ženama, nasilje nad bogomoljama, spomenicima i mezarlucima, uznemiravanje porodice, komšiluka i svih onih koji razmišljaju drugačije.

Pa u tom smislu je i jako važno da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini bude jaka i da se na ovim prostorima nastavi tradicija islama, kakvu su odavno prakticirali naši djedovi i nene, islam zbog kojeg su i drugi oko nas osjećali sigurnost. Islam koji širi milost našeg Pejgambera a.s. i ljubav prema Njegovoj a.s. porodici i ashabima.

Naše ponekad oštro pero mora biti shvaćeno u ovom kontekstu, jer smatramo da je vrijeme da se zaustavi nekultura prikazivanja naše vjere kao nečega nazadnog, da se zaustavi lijepljenje plakata o tome kako je Mevlud haram, kako je Ajvatovica novotarija, kako su turbeta širk, kako su neki naši alimi kjafiri, kako su većina Bošnjaka nevjernici, fasici, kako je ovo novotarija, kako je ono kufr. Takvi ljudi tobože pozivaju na jedinstvo muslimana, a gdje god dođu praksom svojom sve razjedine.Naravno, najlakše je stisnuti oči na sve to i pričati neke bajke o tome kako je sve ne može biti bolje.

Smatramo, sa ponosom, da Islamska zajednica i dalje treba da bude naša matica, i da pod tim krovom treba da diskutujemo i razmjenjujemo svoja mišljenja.

 

Ha-mim.net


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti