Vehabizam u Bosni je neprihvatljiv

0
Posted May 4, 2013 by in
Senad efendija Agić rođen 1960. godine u Novom Travniku, glavni imam IZ-e u SAD-u i ugledni intelektualac, davne 2001. godine, dao je intervju za Radio Slobodna Europa, u kome je između ostaloga i kazao:

Islam ne dozvoljava da pojedinci i grupe uzimaju zakon u svoje ruke. Muslimani vjeruju u autoritet vlasti. Oni manje upućeni sami sebi tumače islam, previđaju Muhammedove a.s. riječi da je džihad najveća borba sa svojim nefsom, borba sa vlastitim negativnim osobinama. Nije dobar način da se netko poučava o islamu čitanjem Kur’ana. Kur’an je ustav. Morate biti stručnjak da biste mogli tumačiti ustav. Ne može svatko tumačiti Kur’an.

Vehabije su ratoborni. Misle da je džihad samo u onome egzoteričnom, u onome što se vidi, što se pokazuje i što se ispoljava. Malo vjeruju u džihad sa samim sobom. Žele da islam učine ratobornim, da ga učine prodornim po svaku cijenu, da dokažu da je islam jedina prava vjera i da su svi na gubitku koji nisu muslimani. To sve rade na jedan rigidan način. Osnovno težište vehabitsko učenja kaže da sve što nije prakticirao Muhammed a.s. je novotarija i da svaka novotarija vodi u zabludu.

Zašto muslimanski intelektualci ne progovore o tom radikalizmu koji je stran Bosni?

Zbog novca. Vehabije imaju novaca. Te novce iz arapskih zemlja donose u BiH i grade apsolutno neprimjeren broj džamija u kojima vehabije propovijedaju mržnju. Bojim se da ako na vrijeme ne budemo reagirali, ako na vrijeme ne preduzmemo neke korake da zaštitimo svoj vjerski identitet, možemo imati dosta problema. Već su se pojavile određene grupe koje postaju jake i koje već izdaju svoje časopise, imaju svoje radioprograme i jako su skloni terorizmu kojem je izvorište u arapskim muslimanskim zemljama sa šerijatskom nedemokratskom vlašću. BiH ne treba i ne smije biti šerijatska ili samo muslimanska i Bošnjacka, nego država sva tri njena ravnopravna naroda. Već sada postoji raznoliko prakticiranje islama po džamijama što dovodi do sukoba.

Vehabizam nas vraća 50 godina unazad. Nikada se žene nisu zabrađivale, nikada nisu pokrivale lica. Bin Laden je sebi dozvolio da upotrebljava mobitel, da upotrebljava i televiziju, i satelit, i sve ostale izume Zapada, i koristi ih u borbi protiv Zapada. Zapad je pronašao mikrofon, Zapad je pronašao televiziju, telefon, i on se time bori. Mislim da je to vrlo hipokritski. Seid Husein, jedan od najvećih muslimanskih autoriteta danas, ukazao je na jedan veliki problem o kojem muslimani uopće ne govore. Npr. natalitet među muslimanima je ogroman i ne prate ga obrazovne institucije i školstvo. Školstvo ne može da podmiri potrebe za školovanjem ogromne eksplozije stanovništva u islamskim zemljama. Sada je veliki broj mladih muslimana koji nemaju prilike da steknu ni osnovno obrazovanje ni o vjeri, ni o čemu. Oni se mogu zloupotrijebiti u šta god želite, spremni su za novac sve uraditi.

Poručujem: Vehabizam u Bosni je neprihvatljiv, inače nam slijedi „alžirski sindrom“  gdje zbog ekstremnog pristupa vehabijskog učenja mnogi Alžirci prelaze u kršćanstvo, što  ranije nikada nije zabilježeno. 

Ako ništa ne poduzmemo, vehabizam će nas koštati života, jer oni ne ostavljaju izbor, nego nasilu nameću tzv. Izvorni islam.

 

 

 

 


About the AuthorNove obavijesti