Peticija Saudijskoj vladi i kralju Abdullah bin Abdul-Aziz: “Prestanite rušiti historiju svetih mjesta u Medini”

0
Posted April 7, 2013 by Ha Mim in

Ova peticija je upućena Saudijskoj vladi i kralju Abdullah bin Abdul-Aziz:  “Prestanite rušiti historiju svetih mjesta u Medini”

Peticija je u svrhu nastojanja da se zaustavi vandalizam na dzamiju poslanika Muhammeda s.a.w.s. Revda El Mutahara (Dženetska bašča) koju je nazvao Poslanik a.s. i prenosi se u vjerodostojnom hadisu: “Prostor između moje kuće i mog mimbera je jedna od dženetskih bašči“ i mezari od Poslanikovih a.s. časnih ashaba hazreti Ebu Bekra r.a. i hazreti Omera r.a. Također, i za Ghamama džamiju slijedi isto. Ova dzamija se nalazi oko 300 m jugo-zapadno od Poslanikove a.s. dzamije. Izgrađena na mjestu gdje je Poslanik a.s. obavio Bajram namaz u toku posljednjih četiri godina Njegovog (a.s.) života. Ova mubarek dzamija je stoga još i poznata pod nazivom Bajram dzamija.

Sve navedo je u nizu projekta Saudijskog rušenja! Pod krinkom ‘prosirivanja’, iako su akedemici za očuvanje historijske baštine izjavili da je moguće proširiti i na drugačiji način a ne da sve sravne sa zemljom, prema Saudijskom planu.

Ova peticija će biti dostavljena:

  • King of Saudi Arabia through,Saud bin Mohammed Al-Saty Ambassador, Saudi Government and King Abdullah bin Abdul-Aziz;
  • King of Saudi Arabia through Mr. Abdullah Bin Sulaiman Al-Essa – Consul-General, Mumbai, Saudi Government and King Abdullah bin Abdul-Aziz;  

U nastavku imate link peticije gdje ćete naći i detaljnije informacije o datoj temi: http://www.change.org/petitions/saudi-government-and-king-abdullah-bin-abdul-aziz-stop-bulldozing-historic-holy-sites-in-medina


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti