Hazreti Fatima Zehra, r.a.

0
Posted August 28, 2012 by ehli bejt in

H

azreti Fatima, r.a., dobila je nadimak Ez-Zehra,zato sto je bila cvijet Poslanikov saws. Ebu Herejra ra je rekao:’Cuo sam Allahovog Poslanika saws da je rekao:”Ime Fatima dobila je zato sto je zasticena od vatre”‘.Prozvana je i imenom El-Betul,zato sto se posvetila Uzvisenom Allahu i zato sto je pocascena od Allaha sa vise ljepote,casti i dobrote nego druge zene.” Imala je i sledeca imena: Fatima,El -Mubareka,Ez-Zekijja, Es-Sadika, Er-Radija,El-Murdija,El-Muhaddisa,Ez-Zehra i Et-Tahira. Poslanik saws dao joj je nadimak Ummu Ebiha zato sto ju je mnogo volio.

N

ajmlađa kćerka Poslanikova,a.s. obdarena najljepšim vrlinama. najviše je sličila svome ocu, Muhammedu a.s., kako po prirodi tako i vanjštini. Njen hod je bio poput Muhammedovog, a.s.  Naša majka hazreti Aiša, r.a. rekla je:

“Nikoga nisam vidjela sličnijeg Poslaniku kada stoji ili sjedi do kćerke mu Fatime. Kada bi Fatima ušla kod Poslanika ustao bi i poljubio je, te je posadio pored sebe. A kada bi poslanik ušao kod nje, ustala bi, poljubila ga i napravila mu mjesto pored sebe.”
U

data je za Alija,r.a., i rodila je dva prvaka dzennetska, sina hazreti Hasana,r.a., i hazreti Husejna, r.a. Život hazreti Fatime, radijallahu anha, bio je bez lagodnosti i užitaka. Ona je bila strpljiva i suzdržljiva. Morala je da radi tako puno fizičkih poslova da joj je koža na rukama postala gruba i od rada su joj se pojavljivali žuljevi. Odjeća joj je uvijek ostajala umazana od kuhanja, metenja i rada svih kućnih poslova.Često je imala plikove na leđima kao posljedicu nošenja teških mješina punih vode koje je morala stalno nositi sa izvora. Zbog velike bijede Fatima, radijallahu anha, bila je bez hrane i po nekoliko dana. Često nisu imali šta da skuhaju. Mnogo puta su Fatima i Ali, radijallahu anhuma,zaspali gladni. Jednom je Fatima, radijallahu anha, bila bolesna. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, došao je da je posjeti. Nije na sebi imala dovoljno odjeće da pokrije cijelo tijelo. On joj je dao nešto svoje lične odjeće, i kada je pokrila cijelo tijelo on je ušao. Upitao ju je za zdravlje.Rekla mu je: “Dragi moj oče, osjećam velike bolove u cijelom tijelu. Osim toga nemam ništa da jedem i gladna sam.” Oči časnog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem,napunile su se suzama i rekao je: “Zar ne bi voljela da budeš najodabranija među svim ženama na svijetu?” Jedne prilike Ebu Ejjub el-Ensari, radijallahu anhu,pozvao je Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na ručak koji se sastojao od pečenog ovčijeg mesa i hljeba.Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stavio je malo mesa na hljeb, zamotao ga i dao jednom dječaku, pa rekao:”Molim te odnesi ovo mojoj dragoj kćeri Fatimi. Ona također kao i ja nije jela posljednjih sedam dana.”Isti je bio slučaj u pogledu odjeće. Jednom je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, došao kod svoje drage kćeri. Fatima, radijallahu anha, nosila je prostu odjeću od kamilje dlake. Kada je Poslanik, sallallahualejhi ve sellem, vidio ovu prostu odjeću na svojoj kćeri, suze su mu se pojavile u očima i rekao je: “O Fatima, budi strpljiva i izdrži ovu bijedu i oskudno stanje sa zadovoljstvom tako da možeš uživati u vječnim vrtovima.”Njen karakter i ponašanje bili su jednostavno za primjer.

 Njena povezanost sa Poslanikom a.s. je neopisiva riječima.

Poslanik, a.s., je rekao: “Fatima je dio mene, muči me ono što i nju muči i vrijeđa me ono što i nju vrijeđa.” 
Aiša,r.a., kaže:” Fatima nam je jednom došla a njen hod je bio kao u Vjerovjesnika. Poslanik je rekao:’Dobro došla,kćeri moja.’Posadio je da sjedne sa njegove desne strane.Rekao joj je nešto na uho tako da je zaplakala.Ponovo se nagnuo i šapnuo joj nešto nakon čega se nasmijala. Rakla sam:nikad do danas ne vidjeh tako blizu sreću i tugu. Upitala sam je za ono što joj je šapnuo.”Ne odajem Vjerovjesnikove tajne”-odgovorila je. Kada je preselio upitala sam je ponovo o onome što joj je rekao Poslanik. Ona mi reče: ” Dzibril me svake godine preslusavao Kur’an po jednom, a ove je godine to učinio dva puta. Nisam ga vidio dok mi nije došao moj edzel. Ti ćeš biti prva od moje porodice koja će mi doći, tj. skim ću se sastati, a ja sam tvoj najbolji predak. Zaplakala sam a on mi je rekao: “Ne želiš li da budeš žena nad ženama svih svjetova?”, pa sam se nasmijala” (Prenose Buharija i Muslim)
B

olest Poslanika, a.s., se pogoršavala i pojačavala, tako da bi se nekada onesvjestio, zatim bi se probudio, a preživljavajući najgore muke. Vidjevši to Fatima, r.a., njegova bol bi se rasula kroz njeno tijelo do srca u kojem je razdirala tuga i saosjećajnost, te bi plačljivo rekla: “Muči me njegova bol.”

Čuvši njene riječi, Poslanik, a.s., je rekao: “Od danas tvoj otac nema patnji ni bolova”. Toga dana je preselio Poslanik, a.s., najodabranije stvorenje koje je poslano kao Milost svim svjetovima, u društvo Uzvišenog Rabba.
J

edva da je prošlo šest mjeseci od smrti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, preselila je i Fatima, radijallahu anha, trećeg dana Ramazana. Imala je samo 29 godina.  I pridružila se svome Gospodaru Uzvišenom i najdražem svome ocu, Poslaniku Muhammedu, a.s.

Neka je salavat i selam na Poslanika a.s. i njegovu časnu porodicu i drugove. Molim Allaha da nas poveže i spoji sa njima.
Jeste li uživali ​​u ovom članku? Ako je tako, mi bismo rado čuti Vaše mišljenje u komentarima ispod.

About the Author

ehli bejt


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Nove obavijesti