Tajanstveni mezar u Mostaru

0
Posted May 15, 2012 by Ha Mim in
Na lokaciji gdje je nekada bio Carinski harem, najveće mezarje u Mostaru, iznad željezničke stanice, ostao je jedan jedini mezar kojeg u gradu na Neretvi zovu tajanstvenim.Naime, uz njega se još od 1964. godine vežu različite priče o tome kako ne da prići sebi. Bilo je više pokušaja da se mezar ukloni, ali bezuspješno.
U

pravo ono što se u događalo u prošlosti prije nekoliko dana iskusio je i Enver Penava, uposlenik građevinskog preduzeća “Bišina”.Penava nam je na licu mjesta ispričao da je u srijedu na ovom mjestu dobio zadatak da bagerom poravna zemljište, s obzirom na to da Medžlis Islamske zajednice Mostar od ovog prostora želi ponovo napraviti harem.- Vidio sam ja taj mezar i nastojao da mu se nikako ne približavam. Međutim, primakao sam mu se na udaljenosti od sedam metara. Odjednom je eksplodirala guma na lijevoj, a onda i guma na desnoj strani bagera. Krenuo sam još jedan metar dalje, a onda su u potpunosti otkazale sve funkcije bagera.

Ostao sam skamenjen. Radim 25 godina ovaj posao i šanse da se ovako nešto desi su jedan naprema 100.000 – ispričao nam je Penava.Gasio se fitiljTakođer, Osman Marić, direktor preduzeća za pogrebne usluge “Bašluk”, rekao nam je da su se slični događaji nizali od 1964., kada su komunističke vlasti zbog izgradnje željezničke stanice pokušale ukloniti sve bašluke, pa do danas.- Dešavalo se da se baš kod ovog bašluka nekoliko puta gasio fitilj na dinamitu, kada su ga pokušali minirati – kaže Marić.Ef. Dedović: To mjesto nije za sve namjeneGlavni mostarski imam Salem ef. Dedović prokomentirao je da je riječ o jednom svetom mjestu, ta da se pokazuje da ono nije predviđeno za sve namjene.- Nažalost, nepoznanica je kome je tačno pripadao mezar, s obzirom na to da o tome nema podataka. Mi planiramo ovu parcelu vratiti u prvobitnu namjenu, te da na tom mjestu opet bude harem kao i nekada – kazao je ef. Dedović.(Dnevni avaz)


About the Author

Ha Mim


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Nove obavijesti