Vjerovjesnikov sunnet između šerijatskih pravnika i znanstvenika hadisa

0
Posted May 4, 2013 by Ha Mim in

U cilju našeg detaljnijeg upoznavanja sa učenjima vehabizma i opasnostima te ideologije, u narednom periodu ćemo vam donositi i mišljenja i studije uleme, koji su ukazivali na opasnost pojavljivanja ove sekte. Ovom prilikom donosimo vam neke odlomke i link kompletne knjige šejha Muhammeda El Gazalija „Vjerovjesnikov sunnet, između šerijatskih pravnika i znanstvenika hadisa“ (izdavač: Muftijstvo tuzlansko, za izdavača: Husein ef.Kavazović, prijevod: Nermin Čanić, Zuhdija Hasanović, Osman Kozlić, Tuzla 1998.)

 

PREDGOVOR

 

Moj je cilj da odstranim od sunneta ono što mu se pripisalo. Moj je cilj, također, zaštita islamske kulture od onih za koje se kaže da subotom uče, nedjeljom to već predaju, ponedjeljkom se već smatraju stručnjacima, a u utorak kritikuju islamske autoritete, govoreći: Oni su ljudi kao i mi!

Kulturni vođa muslimana nalazi se stalno među hvalisavcima na koje znanstvenici gledaju s čuđenjem i prijekorom. Ako oni nemaju duhovne vođe koji će ih odgajati ili profesore koji će ih obrazovati, tu je vrijeme da ih odgoji na svoj način. Ja sam dio Zajednice i zaštitnik njenih ciljeva, a znanstvenici znaju o čemu govorim.

Opasnost dolazi iz redova učenika i pobožnih koji sada u mirnoj noći za islamski svijet dižu svoje glasove tako da neprijatelji islama u Evropi i Americi koriste plitkost njihova razmišljanja u suzbijanju novog buđenja naše izranjavane vjere.  Civilizacija koja vlada svijetom je puna grešaka i nedostataka, međutim, ona će dominirati sve dok se ne nađe bolja zamjena!  Neki mladići su uspjeli da promijene sistem islamskog obrazovanja pa su marginalne stvari učinili temeljima, a važne, temeljne stvari listovima koji padaju i nakon najslabijeg vjetra!

 

Ponos islama je da dušu izgrađuje na maksimi:

„… uspjeće samo onaj ko je očisti, a biće izgubljen onaj ko je na

stranputicu odvodi“.

 

i da namjesništvo na Zemlji vezuje za princip:

„…one koji će, ako im damo vlast na Zemlji, molitvu obavljati i

milostinju udjeljivati i koji će tražiti da se čine dobra djela, a

odvraćati od nevaljalih“.

 

Obraćam se poštovanim vođama vjerskih zajednica i autoritetima koji nose nasljedstvo prvih generacija želeći da se ponovno preispitaju, da bi se ozbiljno prihvatili dvoga:

– intenzivnijeg razmišljanja o kur’anskim ajetima,

– učvršćenja veza između časnih hadisa i kur’anskih, jačih ili

slabijih argumenata, jer ne može biti potpuna islamska naobrazba sem sa primjenom oba  principa.

Uobraženost je ružna, i uz nauku a kako li je tek ružna uz neznanje i nedostatke!

Ovo djelo je rezultat brojnih eksperimenata na polju misionarstva kojima sam želio usmjeriti islamsko buđenje i učvrstiti duhovno stanje iskrenih praktičara vjere:

 

„…jedino želim da preporodim koliko mogu, a uspjeh moj zavisi

samo od Allaha, a u Njega se uzdam i Njemu se obraćam…“

 

                                                                                                                                                     Muhammed el-Gazali

 

Online izdanje pdf knjige pripremili http://bosnamuslimmedia.com/ , a knjigu možete preuzeti ovdje.

.


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti