Pojavi se o mlađače

0
Posted July 3, 2013 by in

Pojavi  se, ramazanski mlađače! Neka tvoje rađanje za islam bude s obzorja snage i veličine, za muslimane s obzorja slave i dostojanstva; neka tvoj dolazak za zemlju znači mir i blagostanje, neka tvoja pojava za sve ljude znači prosperitet, bratstvo milost!

Dođi, požuri i  približi se, da ljudima ponudiš mjerilo istine umjesto mjerila snage,da među njima uspostaviš zakon popustljivosti i blagosti umjesto zakona sile grubosti!

Dođi i ispuni Zemlju mirom i svjetlošću, jer je puna nepravde, nasilja mraka!Dodi, ramazanski mlađače, najjače obasjaj sve krajeve islamskog svijeta  ispusti njihovim sinovima zrake svjetla i nadahnuća koja će ih voditi  i pratiti na svakom mjestu, zrake koje će prodirati u njihovu srca kad su usamIjeni  kad su sa svijetom.

 Uđi  u  Božje kuće  i ispuni ih svjetlošću. Dozvoli  vitkim  minaretima da vidimo njihov nakit, svijetleće đerdane i  halhale kojima će se uslavlju pridružiti nebeskim svjetiljkama.

Drži njihova vrata otvorena  i danju  i  noću, jer su do sada bila otvarana samo za vrijeme skupova.Ne pusti nijednog časa da ostanu prazne, bez musalija učača Kur’ana, vaiza i onih koji traže uputu…

Pripremi ih onako kako su bile prvog dana:

 »U džamijama koje se Njegovom voljom podižu i u kojima se spominje Njegovo ime — hvale Njega, ujutro i uveče, ljudi koje kupovina  i prodaja ne ometaju da Allaha spominji  i  koji molitvu obavljaju i milostinju udjeljuju…

(»En-Nur, 36-37).

Svrati i obasjaj ih svojim umivenim licem, baci na njih malo svoje čistote i plemenitosti.

 Obnovi ugovor imana kako bi oni smanjili svoju pohlepu. Reci: »O ljudi, vi znate da niko ne umire dok ne iscrpi svoju opskrbu  i ne dođe mu suđeni  čas. Zato se bojte Allaha i lijepo postupajte prilikom sticanja opskrbe.« Zatim ih podsjeti na davnu poruku njihovog Poslanika s.a.w.s :

 »Smilovao se Allah čovjeku koji je velikodušan kad prodaje, velikodušan kad kupuje, velikodušan kad sudi, velikodušan kad odlučuje!«

Dođi, ramazanski mlađače, posjeti svakog  radnika, zanatliju, sudiju i svakog zaposlenog na njegovom radnom mjestu, skreni  im pažnju na odanost Allahu u poslu, pozovi ih da vode računa o onome što im je povjereno i  prenesi  im riječi Muhameda  a.s.:

»Allah voli da posao koji radite uradite na najbolji način!«

(Bejheki, Šu‘abu’l-iman, 5080; Taberani, Mu‘džemu’l-vesit, 909).

Zavuci se u kuće, zgrade, kolibe i dvorce. Svemu daj ramazansko obilježje i sve podsjeti na obavezu i korisnost odgoja u kur’anskom duhu. Među svima izjednači koliko je moguće više u gladi i žeđi danju, i piću i jelu noću. Ne dopusti nikome da spava sit,  a  susjed njegov da bude gladan, niti da iko jede i pije u toku ramazanskih dana, a u stanju je da ispuni ovu obavezu prema svom Gospodaru.

Dođi nam, ramazanu, svima, pojedincima i grupama. Probudi naša uspavana srca i odveži nam svezane duše. Dođi i obnovi naš ugovor  s Knjigom kako bi je svojim  radom bili dostojni. Dođi nam,plemeniti putniče, hoćemo da ti ukažemo posebno gostoprimstvo…

 iz knjige “Ramzanski post” Dr Muhammed Abdullah Draz

 


About the AuthorNove obavijesti