Savjeti za zdravlje tokom Ramazana

0
Posted July 12, 2013 by in

 

„O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kad hoćete da molitvu obavite! I jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju.“

(Al-Araaf 31)

Ramazan je mjesec u kojem vjernici vježbaju samokontrolu. Glavni aspekt je suzdržavanje od hrane i pića koji je propisan za sve zdrave muslimane u periodu od izlaska do zalaska sunca. Iako su izuzeti bolesni, mnogi i dalje poste i suzdržavaju se ne samo od jedenja i pijenja vode, ali i od uzimanja oralnih lijekova i hranjivih intravenskih tekućina. Ovaj članak pruža osobno razmišljanje o tome šta može da bude relevantan savet za post muslimana dobrog zdravlja i onih koji koriste lijekove.

Dosta žita i graha

Tokom godina u kojima Ramazan pada u zimi, i dugi topli dani ljeta su samo daleka uspomena, većina zdravstvenih problema vjerojatno će se pojaviti od neodgovarajuće ishrane, prejedanja i nedovoljno sna. Kao prvo, nema potrebe da se konzumira obilje hrane za iftar (hrane pojedene odmah nakon zalaska sunca kada se prekida post), večeru ili sehur (lagani obrok koji se obično jede oko pola sata do jednog sata prije zore).

Razlozi za to su dvojaki. Prvo i najvažnije takav način života je u suprotnosti sa glavnim ciljevima i duhom Ramazana. Doista, postoji zabrinutost da postaje uobičajeno za neke da prave “zalihe” za Ramazan, tako da se više hrane konzumira tokom Ramazana nego u toku nekoliko drugih mjeseci zajedno. Dakle, valja razmisliti o pravom cilju posta koji je iskusiti glad i ispitati svoju želju kako bismo ojačali dušu a sa njom i bogobojaznost.

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Najgora posuda koju čovjek može da napuni je njegov stomak.” (Tirmizi, 2387.)

Ibn Omer, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:«Vjernik puni jedan stomak (jede malo), dok nevjernik puni sedam stomaka (jede mnogo).»

Drugo, tijelo ima regulatorne mehanizme koji smanjuju metabolizam i osiguravaju učinkovito korištenje  tjelesnih masnih rezervi u doba gladi. Dodajte na to činjenicu da je većina ljudi manje fizički aktivna dok posti, podrazumijeva se da će uravnotežena ishrana koja je količinski manja nego inače biti dovoljna da drži osobu zdravom i aktivnom tokom mjeseca Ramazana.

Kako bi ostali zdravi u vrijeme Ramazana potrebno je konzumirati normalne količine hrane od glavnih skupina hrane: hljeba i žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, mesa i peradi, graha, povrća i voća. (Vegetarijanci bi trebali prilagoditi popis). Preporučuje se i unos voća nakon obroka. Zapravo, naša prehrana u Ramazanu ne bi trebala da se mnogo razlikuje od naše normalne prehrane i treba biti što jednostavnija. Prehrana treba biti takva da održimo našu normalnu težinu, niti gubiti niti dobivati kilograme. Međutim, ako neko ima višak kilograma Ramazan je idealno vrijeme da ih izgubi!

Izbor povrća

Obzirom na duge sate posta, za sehur trebamo konzumirati takozvane “složene ugljikohidrate” ili hranu koja se sporije probavlja, tako da hrana traje duže (oko 8 sati) kako bi bili što manje gladni tokom dana. Ovi složeni ugljikohidrati se nalaze u namirnicama koje sadrže žitarice i sjemenke kao što su ječam, pšenica, zob, proso, griz, grah, leća, integralno brašno i nebrušena riža.

Nasuprot tome, rafinirani ugljikohidrati ili hrana koja se brzo probavlja traju samo 3 do 4 sata i bolje ih je uzimati za iftar za brzo vraćanje razine šećera u krvi. Brzo-probavljive namirnice uključuju namirnice koje sadrže šećer i bijelo brašno. Hurme su izvrstan izvor šećera, vlakana, ugljikohidrata, kalija i magnezija, a preporučene su iz vremena poslanika Muhameda (saws) kao dobar način za prekidanje posta (iftarenje).

Pržena hrana, jako začinjena hrana i namirnice koje sadrže previše šećera kao što su slatkiši, koji su radost mnogih muslimana, može uzrokovati zdravstvene probleme i trebali bi biti ograničeni tokom Ramazana. Oni uzrokuju probavne smetnje, žgaravicu i probleme s težinom. Postom se često može povećati razina želučane kiseline i izazivati osjećaj pečenja i težine u želucu i kiselost u ustima. To se može prevazići ako jedemo namirnice bogate vlaknima, kao što su pšenični hljeb, povrće, humus, grah i voće. Ove namirnice izazvaju mišićnu akciju, bućkanje i miješanje hrane, sitneći je na manje čestice te na taj način pomažu smanjiti nakupljanje kiseline u želucu.

Konzumiranje dovoljno vode i sokova između iftara i spavanja kako bi izbjegli dehidraciju i za detoksikaciju probavnog sistema treba poticati u toku posta. Međutim, konzumiranje velikih količina pića koja sadrže kofein treba izbjegavati pogotovo za sehur. Na primjer, pijenje previše čaja će izazvati više mokrenja i neizbježno uzrokovati gubitak vrijednih mineralnih soli koje je vašem tijelu inače potrebno tokom dana. Voće poput banana su dobar izvor kalija, magnezija i ugljikohidrata. Međutim, banana može uzrokovati zatvor a njihov unos mora biti uravnotežen s odgovarajućim unosom vlakana.

Preporučuje se lagano vježbanje kao što je istezanje i hodanje. Vježba zajedno sa uravnoteženom ishranom bi trebala pomoći svakome da pripazi svoju težinu tokom Ramazana. Svi oni koji imaju višak kilograma bi trebali više vježbati a smanjiti unos hrane kako bi smanjili ukupnu težinu.

Također je važno dobro iskoristiti vrijeme za ibadet  (molitva i ostale vjerske aktivnosti), spavanje, učenje, rad i fizičke aktivnosti ili vježbe. Dobro izbalansirano vijeme koje utrošimo na svaku aktivnost će dovesti do zdravijeg tijela i uma u Ramazanu.

Od Ibn  Abbasa se navodi  predaja da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “Kada bi sljedbenici  moga ummeta bili svjesni  Ramazana željeli bi da cijela godina bude Ramazan.“

 


About the AuthorNove obavijesti