Sultanov san o Bosni- Mehmed El-Fatih

0
Posted September 4, 2012 by ehli bejt in

U

jednom od hadisa Muhammed a.s. je rekao: Zaista ce Konstantinopolj (Carigrad-Istanbul) biti osvojen. Divan li je taj osvajac, divna li je njegova vojska.

Osam stoljeca poslije, potvrdit ce se istinitost rijeci Muhammeda a.s. U ranu zoru 29 maja 1453 g. topovi Sultana Mehmeda El-Fatiha najavili su kraj tadasnje prijestolnice Istocnog Rimskog Carstva i Vaseljenske patrijarsije i etabliranje buduceg Istanbula (Islam bul- cvijet islama). Nevjerovatan vojnicki poduhvat sultan Mehmed ostvario je u njegovoj dvadesetoj godini. Deset godina poslije, El-Fatih (Osvajac) prosirit ce Osmansko Carstvo i na Bosnu i tako u srce Balkana donijeti islam..

P

ostoje sigurne pripovijesti da je noc prije ulaska u Bosnu Sultan Mehmed El-Fatih usnio san u kojem je vidio vatru i oko nje trojicu casnih ashaba, kasnijih halifa: Ebu Bekra, Osmana i Aliju. Kad se probudio, pitao je sejha Aksemsudina znacenje sna.

Evo sta mu je sejh odgovorio:

O

svojit ces Bosnu. To sto si sanjao vatru znaci da ce u njoj gorjeti plamen vjere. To sto si sanjao Ebu Bekra znaci da ce Bosna biti zemlja iskrenih ljudi koji bogatstvo nece stediti za dobrobit islama. To sto si sanjao Osmana znaci da ce Bosna iznjedriti dosta ucenjaka lijepoga morala. To sto si sanjao Hazreti Aliju znaci da ce ta zemlja Carevini dati dosta ratnika koji ce krociti stopama časne porodice Muhammeda a.s.

Šteta sto nisi sanjao Omera, radijallahu anhu, jer to znaci da u Bosni nikada pravde biti nece i da ce se njen narod uvijek morati boriti za nju!About the Author

ehli bejt


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Nove obavijesti