Adabi kihanja i nauka

0
Posted September 21, 2012 by ehli bejt in

عنْ أبي هريرة عن النبي قال: ”إذا عَطَسَ أحدُكُمْ فلْيَقُلْ: “الحَمْدُ لله”، وليقُلْ له أخُوهُ أو صَاحبُه: “يَرْحَمُكَ اللهُ”، فإذا قالَ لَهُ: يرْحَمُكَ اللهُ فَلْيَقُلْ: “يَهْدِيكُمُ اللهُ وَيُصلحُ بالَكُمْ”“.
Prenosi Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada neko od vas kihne, neka kaže: ELHAMDULILLAH (hvala Allahu), i neka mu kaže njegov brat ili prijatelj: JERHAMUKELLAH (Allah ti se smilovao), a kad mu kaže jerhamukellah, neka mu odgovori: JEHDIKUMULLAH VE JUSLIHU BALEKUM (neka vas Allah uputi i popravi vam stanje).”  /Buharija (5/2298), broj 6224/

Kratki komentar hadisa:

Ovaj hadis ukazuje na veličinu Allahove blagodati onome koji kihne, a to se zaključuje iz hajra i dobra koje povlači za sobom kihanje. U hadisu je i aluzija na veliku Allahovu blagodat prema Njegovom robu. Dao mu je blagodat kašljanja kojom je otklonio od njeg štetu, a onda mu propisao da izgovori elhamdulillhi čime biva nagrađen, a zatim da dovi za onog koji je njemu dovio. Pošto je onom koji kihne kihanje bilo blagodat i korist, naređeno mu je da se zahvali Allahu na ovoj blagodati, a uz to njegovi organi su ostali u prirodnom obliku i skladu poslije ovog potresa, koji je prema tijelu kao zemljotres prema Zemlji.

Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik kazao: ”Kada neko od vas kihne, neka kaže ELHAMDULILLAHI (hvala Allahu), a neka mu njegov brat ili prijatelj odgovori riječima: JERHAMUKELLAHU (Allah ti se smilovao),  a kada mu odgovori riječima Jerhamukellahu, on (onaj koji je kihnuo) neka kaže:  JEHDIKUMULLAHU VE JUSLIHU BALEKUM (Allah vas uputio i popravio vaše stanje).“ (Buharija)
Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik kazao: ”Kada neko od vas kihne, neka kaže ELHAMDULILLAHI  ‘ALA KULLI HALIN (hvala Allahu u svakom stanju), pa neka mu njegov brat ili prijatelj odgovori: JERHAMUKELLAHU (Allah ti se smilovao),  a on (onaj koji je kihnuo) ponovo će odgovoriti: JEHDIKUMULLAHU VE JUSLIHU BALEKUM (Allah vas uputio i popravio vaše stanje).“ (Ebu Davud, br. 5033,  vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)
Od Abdullah ibn Mes’uda, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik kazao: ”Kada neko od vas kihne, neka kaže ELHAMDULILLAHI RABBIL-‘ALEMIN (Hvala Allahu, Gospodaru svjetova), a onaj koji mu odgovara neka kaže: JERHAMUKELLAHU (Allah ti se smilovao), a on ponovo neka uzvrati riječima: JEGFIRULLAHU  LI  VE  LEKUM (Allaha molim da oprosti i meni i vama).“ (Šejh Albani ovu predaju je ocijenio vjerodostojnom u Džami’a s-sagir, br. 686)                                                          

Kazao je imam Nevevi: ”Islamski učenjaci imaju jednoglasan stav da je pohvalno – mustehab onome koji kihne da nakon kihanja kaže: ELHAMDULILLAHI (Hvala Allahu), a ako bi kazao ELHAMDULILLAHI RABBIL-‘ALEMIN (Hvala Allahu, Gospodaru svjetova), to bi bilo bolje, a ako bi kazao ELHAMDULILLAHI  ‘ALA KULLI HALIN (hvala Allahu u svakom stanju), to bi bilo još vrednije.“ (El-Ezkar, str. 433)

Kroz nauku dokazano je ukoliko osoba kašlje ili kiše tokom zime, za to postoji razlog. Naučnici su otkrili da je potrebno samo jedno kihanje čovjeka koji boluje od gripe kako bi se bakterije raširile po cijeloj prostoriji. Kontaminacija može trajati satima. Naučnici su otkrili da inficirane mikroskopske kapljice koje se izbacuju kašljanjem i kihanjem su dovoljne kako bi se bolest raširila. Udisanje virusnih čestica u ljekarskoj ordinaciji, na radnom mjestu, u avionu ili vozu, može dovesti do zaraze nakon samo sat vremena. Ovo otkriće sugeriše da je potrebno izbjegavati čekaonice u bolnicama jer postoji veliki rizik od obolijevanja. To objašnjava zašto se mnogi ljudi često razbole na početku odmora, nakon leta, vožnje autobusom i slično. Gripa prelazi sa osobe na osobu direktnim fizičkim kontaktom, ili ako neko kašlje ili kiše. Većina istraživanja su se koncentrisala na aerosole, kapljice koje prenose virus zrakom i koje brzo padaju na tlo i okolne površine. Američki naučnici su skupili uzorke zraka iz čekaonica klinika, tri sobe u vrtiću i tri međunarodna leta. Polovina uzoraka su sadržavali virus gripe. Oni su saznali da jedan kubni metar zraka sadrži u prosjeku 16.000 čestica virusa. Udisanjem zraka u prostorijama sa ovakvom koncentracijom virusa može dovesti do infekcije za samo jedan sat. Rizik se može značajno smanjiti ventilacijom, klimom i provjetravanjem. Tipičnim kašljem se izbacuju mlazovi dugi 30 cm, zajedno sa oko 3.000 kapljica pljuvače pri brzini od 80 km/h. Kihanjem se izbacuje oko 40.000 kapljica, od kojih neke od njih tijelo napuštaju brzinom od 160 km/h.

Zbog svega navedenog vidimo koliko je značajano i lijepo ponašanje kojim nas uči naš Poslanik a.s. Nakon toliko godina dolazi se do otkrića i potvrđivanja da sve ono što je on a.s. radio ima veliku korist, ne samo za pojedinca koji to primjenjuje nego i za okolinu.

Adabi kihanja:
1.    Stišati glas kod kihanja koliko je moguće.
2.    Prilikom kihanja staviti ruku ili maramicu na usta.
3.    Ko kihne treba reći: elhamdulillahi.
4.    Onom kome kihne i kaže elhamdulillahi se kaže: jerhamukellah.
5.    Onom ko kaže jerhamukellah kaže se: jehdikumullah ve juslihu balekum.
6.    Dova onom koji kihne rađa ljubav i međusobno zbližavanje među muslimanima.

Da nam Allah Uzvišeni proširi znanje i učini nas isinskim sljedbenicima Allahovog Poslanika a.s.


About the Author

ehli bejt


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Nove obavijesti