Nakon 64 godine ponovo obavljen dzumma namaz u osmanskoj dzamiji

0
Posted October 12, 2012 by Ha Mim in

Džuma namaz u toj džamiji se prestao klanjati 1948. godine, kada je Izrael okupirao Palestinu.

U džamiji Beersheva, u čijem krugu je Izrael namjeravo održati festival alkoholnih pića a odustao je poslije rekacija svjetske javnosti, nakon 64 godine klanjaće se prvi džuma namaz.

Odbor Arapa Nekab je saopštio da su odlučili da će 5. oktobra u Beersheva (Bi’r Seba) džamiji klanjati džuma namaz.

Predstavnik Islamskog pokreta pri Odboru, Yusuf Ebu Cami,  izjavio je da je to korak poduzet u nastavku zahtjeva koji su u proteklih nekoliko sedmica podnešeni Općini Beersheva da se iz džamije, koja se trenutno koristi kao muzej, uklone skulpture i figure, te da se objekat ponovo pretvori u džamiju.

Cami je rekao kako se nada da će džumansku hutbu na dan kada će se nakon 64 godine po prvi put klanjati džuma namaz, nazvan ”petak oslobođenja”, održati vođa Islamskog pokreta Raid Salah.

Na pitanje da li je od izralskih institucija dobijena dozvola za klanjanje džuma namaza, Cami je odgovorio: ”Mi, kao Islamski pokret, smatramo da nije potrebno odobrenje za klanjanje namaza. Moguće je da će nas izraelska policija spriječiti ili dozvoliti nam”.

Pored izložbe fotografija koja govori o prošlosti grada od vladavine Osmanlija i Britanaca pa sve do danas, u džamiji Beersheva se nalazi i turska zastava.

Općina Beersheva je ranije odlučila da 5. septembra organizuje festival alkoholnih pića u haremu džamije, koja je izgrađena 1906.godine od strane Osmanske države. Nakon burnih reakcija, festival je održan u parku General Allenby.

 

preuzeto/trtbosanski.com

 


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti