Monsanto donirao 4,2 milijuna USD organizaciji koja se protivi prijedlogu zakona o označavanju GMO hrane

0
Posted August 21, 2012 by ehli bejt in
A

merički korporativni gigant Monsanto donirao je 4,2 milijuna USD organizaciji “No on 37” (NE prijedlogu zakona 37) koja se protivi prijedlogu novog zakona u Californiji kojime bi se genetski modificirana hrana morala obilježavati posebnom oznakom. Stanovnici Californije će u studenom ove godine glasati da li žele usvajanje prijedloga zakona 37 pod imenom “Pravo Californije na znanje o genetski modificiranoj hrani” (California Right to Know Genetically Engineered Food Act).

“Velike kompanije koje proizvode pesticide i hranu boje se ljudi koji žele znati što se nalazi u njihovoj hrani”, rekla je Stacy Malkan, glasnogovornica organizacije “California Right to Know” (California ima pravo znati). “Ove kompanije će pokušati kupiti glasanje po pitanju zakona 37, ali neće uspjeti. Stanovnici Californije će pobjediti Monsanto i Dupont”, istaknula je Malkan.

Financijski podaci aktualne kampanje govore kako su kompanije Nestle USA, Coca Cola, E. I. Dupont de Nemours, Dow Agrosciences i PepsiCo također sve redom donirale organizaciju “No on 37” koja se bori protiv označavanja GMO hrane. Iz pro-GMO kampa poručuju da bi novi zakon navodno stvorio “skupu birokraciju i doveo do mnogih tužbi”. Do sada su u donacijama primili čak 25 milijuna USD za borbu protiv prijedloga zakona koji nalaže obilježavanje GMO hrane.

Ukoliko zakon ipak prođe, California – koja proizvodi gotovo pola voća i povrća u SAD-u – postala bi prva američka savezna država u kojoj bi se genetski modificirana hrana morala adekvatno obilježavati. Zakonodavci u Vermontu također su pokušali pokrenuti glasanje po sličnom prijedlogu, ali su odustali nakon što je Monsanto zaprijetio tužiti – cijelu državu, prenosi Raw Story.

izvor(i): Raw Story | truth-out.org

http://www.advance.hr/vijesti/monsanto-donirao-4-2-milijuna-usd-organizaciji-koja-se-protivi-prijedlogu-zakona-o-oznacavanju-gmo-hrane/


About the Author

ehli bejt


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Nove obavijesti