"Mi smo te poslali kao milost svim svjetovima"

 


Adem a.s.

Comments Off on Adem a.s.
Posted August 25, 2012 by in Djeca

 

Kad nije postojalo ništa, bio je Allah.

Allah je odlučio da stvori svemir koji poznajemo. 

Allah je stvorio zvijezde        

 

i sunce ,                                

mjesec i sve planete

Allah je stvorio i zemlju.

Na zemlji je stvorio sve okeane, šume, planine,

 

rijeke, drveće i cvijeće. 

 

Onda je Allah odlučio da stvori čovjeka, i to je i učinio. Allah je prvog čovjeka stvorio od zemlje i nazvao ga Adem.

Adem nije bio kao ostala stvorenja na zemlji.  Bio  je zaista posebno Allahovo stvorenje. Dao  mu je pamet kojom je mogao misliti i birati. Dao mu je i srce kako bi mogao osjećati i voljeti .

Allah dž.š. je “udahnuo dušu u njega” i dao mu jedno specijalno mjesto gdje će živjeti i to mjesto se zvalo Džennet.  Poseban dar koji je Allah dž.š. dao Ademu bilo je znanje. Podučio ga je imenima “svih stvari”. Nijedno od Allahovih stvorenja nije imalo toliko znanja kao Adem, čak ni Allahovi meleki.

Jednog dana Allah dž.š. je od meleka i džinna tražio da dođu i vide  Adema, Allahovo novo stvorenje. Kad su se svi skupili Allah dž.š.  je meleke pitao o imenima nekih Njegovih stvorenja.Meleki nisu znali odgovoriti na to pitanje. Rekli su:

“O Allahu, mi znamo samo ono čemu si nas Ti podučio. Ti si savršen u znanju i mudrosti.” (sura Al-Bakara, 32. ajet)

Meleki nisu znali nazive tih stvari. Onda je Allah dž.š. rekao melekima da je Adem bolji od njih i naredi im da se poklonu Ademu. Ali, s melekima je bio jedan džinn koji  se zvao Iblis. Iblis je bio veoma ponosan i tvrdoglav i mislio je da je najbolji te odbi da se pokloni Ademu. Iblis reče Allahu:

“Ja sam bolji od Adema – mene si stvorio od vatre, a njega od zemlje.” (sura Al-Earaf, 12. ajet)

Allah dž.š.  je dobar i milostiv, ali ne voli neposlušnost. Allah dž.š.je bio ljut na Iblisa i zbog toga ga je istjerao iz Dženneta.Iblis nije imao izbora. Morao je otići. Prije nego što je otišao, rekao je Allahu da će Adema i svu njegovu djecu učiniti neposlušnim. Allah dž.š. mu reče da on to može pokušavati, ali dobri Allahovi robovi ga nikad neće slušati.

Allah dž.š.  je stvorio još jedno ljudsko biće pored Adema, ženu koja se zvala Hava. Ona je bila lijepa i plemenita. Adem i Hava su živjeli sretno u Džennetu i imali sve što su željeli.

Allah dž.š. je Ademu i Havi dozvolio da jedu sve vrste voća i povrća iz Dženneta, osim voća s jednog drveta.

Bilo  im je naređeno da se čuvaju tog drveta i da se odmaknu od njega jer im je bilo zabranjeno. 

.

Ali, Iblis nije volio Adema i Havu. Mislio je da je Adem bio kriv zbog toga što ga je Allah istjerao iz Dženneta.Poželio je da i Adem i Hava budu istjerani, baš kao i on.Počeo je da ih nagovara da budu neposlušni Allahu. Rekao im je da će živjeti vječno ako budu jeli voće sa zabranjenog drveta. Konačno, jednog dana Adem i Hava su zajedno odlučili da probaju to voće i tako  su prekršili Allahovu naredbu. Čim su okusili to voće, odmah su se pokajali što su to učinili i što su poslušali Iblisa. Pokušali su da se sakriju u šumu i da se pokriju. Bilo ih je mnogo stid i nisu željeli da ih Allah vidi. Ali Allah sve vidi  i zna šta su oni uradili. Zamolili su iz dubine srca da ima Allah oprosti.Allah dž.š. im je oprostio ali im je zabranio boravak u Džennetu i naredio da borave i žive na zemlji.

Obećao  im je da će se moći vratiti u Džennet ako on i njegovi potomci na zemlji budu pokorni  Allahu.Allah dž.š. mu je rekao da će biti prvi poslanik na zemlji i da će još mnogi poslanici biti poslani čovječanstvu.Adem i Hava su na zemlji izrodili mnogo djece,njihova djeca su izrodila svoju djecu i tako je nastao ljudski rod.Adem a.s. je učio svoju djecu da samo Allahu dž.š. budu pokorni i poslušni zato što ih je Allah stvorio i dao im mnogo lijepih stvari pa da budu zahvalni na tome.

 

 

 


About the AuthorNove obavijesti