"Mi smo te poslali kao milost svim svjetovima"

 


Hana- majka hz.Merjem

Comments Off on Hana- majka hz.Merjem
Posted August 24, 2012 by in Aktuelno

 

Imran kojeg spominje Kur’an veličanstveni je bio potomak Davuda, a.s., i bio je poglavar sveštenstva Benu Israila nakon ponovne obnove i izgradnje Jerusalemskog hrama.

Neki navode da je vremenska razlika među njima oko hiljadu godina.

Uzvišeni Allah iznoseći istinu o ovome kaže:

„Allah je odabrao Adema, i Nuha, i Ibrahimovu porodicu, i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom sve porod jedan do drugoga – a Allah sve čuje i zna.                      (Ali Imran, 33)

Uzvišeni govori kako je odabrao i uzdigao potomke pejgambera koji su slijedili šerijat i pokoravali se propisima i naredbama Gospodara svoga. Među tim sretnima je i porodica Imranova. Koliko su se odlikovali pobožnošću i čestitosti svjedoči sura u Kur’anu koja nosi ime po ovoj odabranoj porodici.

Pejgamberi Zekerija, Jahja i Isa,alejhi selam, potječu iz ove porodice. Časne njihove majke i supruge kao i hazreti Merjem su od ove časne loze.

Hanina trudnoća

Imran je predvodio narod Israila u namazu u obnovljenom Bejti’l-Makdisu, u Jerusalemu. Njegova žena Hana dugo nije mogla zatrudniti, ali pobožna kakva je bila strpljivo je podnosila svoju odredbu.Navodi se da je jednog dana ugledala pticu kako hrani svoje mlade te silna čežnja ispuni njeno biće i poželje imati dijete. Brinuti o njemu i othraniti ga kao ova ptica što brine o svojim mladima. Obratila se Gospodaru s dovom. Zavjetovala se da će ga posvetiti službi u Hramu.

To je bila velika čast i praksa tog vremena.Navodi se da je ubrzo nakon toga dobila ponovno svoj mjesečni ciklus i nakon što se okupala, legla je sa svojim mužem i zanijela. Kad je prepoznala prve znakove trudnoće, radosno je to saopćila svome mužu Imranu, a potom ispričala zasvoj zavjet da dijete posveti službi u Hramu. Na to Imran zamišljeno reče:

„Kako znaš da ćeš roditi muško?“Do tada su se samo muška djeca posvećivala služenju Hramu.Žena Imranova, pobožna i odlučna da ispuni svoj zavjet, a i nadahnuta od strane Uzvišenog, prouči dovu da porod svoj ostavlja u službi Gospodaru. Nije u dovi spomenula da li će to dijete biti muško ili žensko.

Kada Imranova žena reče:„Gospodaru moj, ovo što je u trbuhu mome ja zavjetujem samo na službu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, doista, sve čuješ i znaš.“                        (Ali-Imran, 35)

Radosna vijest

Imran preseli prije nego je dočekao da ugleda svoje potomstvo.

Objavom mu bi prenesena radosna vijest o dolasku Mesije, onoga koji će izvesti narod Israila iz mraka i ropstva Rimskog carstva. On to saopći svojoj ženi Hani i uglednicima svoga naroda.

Nakon njegove smrti i saznavši za Haninu trudnoću narod je potajno iščekivao da će iz njihove časne i čestite porodice doći taj Obećani. Mnogo su štovali Imrana i znali da je on ponajviše dostojan takve jedne časti.

Iščekivali su rođenje djeteta, neki s radošću, neki sa zavišću. Čak su i rimski upravitelji saznali za nadu naroda Israila i potajno kovali planove da ubiju dijete čim se rodi.

Mnoge uhode su budno pratile sve što se dešavalo, ali Allah je prekrio njihovim srcima pravo znanje, te ne mogoše shvatiti pravu mudrost Haninog djeteta.

Rođenje

Rodilo se žensko dijete, lijepa djevojčica kojoj majka dade ime Merjem. Olakšanje i radost obuzelo je neprijatelje, a ogromno razočarenje i bijes onih koji su iščekivali Mesiju, jer žensko dijete nije isto kao muško.

Ko će sad povesti narod i ukloniti nasilje i zulum Rimljana. Sve su nade bile položene urođenje tog Imranovog i Haninog djeteta.

„Poslije ona kad je rodila reče:

„Gospodaru moj, rodila sam žensko, a žensko nije kao muško.

Nadjela sam joj ime Merjema, a

 ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana.“

( Ali Imran, 34–35)

I Gospodar njezin primi lijepo porod njen i obasu je blagodatima.

Više mufesira navodi da je Hana,kad je rodila Merjemu, umotala u pelene i odnijela je u Hram, gdje ju je predala vjernicima koji su tamo klanjali. Bila je čvrsta da ispuni svoj zavjet koji je obećala i čijim je bereketom sada na rukama držala svoje prekrasno dijete. Djevojčica je kod majke provela samo kratki period dojenja. Neki čak navode da je i to vrijeme boravila u Hramu, a da ju je Zekerija, a.s., donosio majci samo kada je trebala podojiti. Pošto je bila kćerka njihovog imama, utrkivali su se ko će o njoj voditi brigu.

Zekerija, a.s., joj sagradi posebno mjesto u Hramu, gdje je kao djevojčica mogla boraviti i ibadet činiti.Veoma brzo primijećene su prve odlike ovog djeteta, što kod nekih izazva veliku odanost i pobožnost,a kod nekih zavist i neprijateljstvo.

Smrt

Rastavljenost od djeteta i stalna tuga nagrizali su Hanino zdravlje.

Iako slaba, krišom je odlazila do Hrama i gledala Merjem dok obavlja svoje dnevne poslove.

Allahovom voljom i određenjem ispustila je svoju dušu prije nego je Merjem izrasla u djevojku i prije nego se obistinilo rođenje Isaa, a.s., obećanog Mesije najavljenog preko Imrana narodu Israila.

Neka je milostivi Allah zadovoljan ovom velikom ženom i majkom.

 

 

 

 

Preuzeto od :Semerkand decembar 2009

 


About the AuthorNove obavijesti