"Mi smo te poslali kao milost svim svjetovima"

 


Aloe Vera- Agava

Comments Off on Aloe Vera- Agava
Posted November 4, 2012 by ehli bejt in Zdravlje

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao:

“Ovo je jedan (aludirajući na miris spaljenog Aloinog drveta) od blagoslova i užitaka koje će stanovnici dženneta uživati.”

Aloe se u pisanoj historiji prvi put spominje oko 1500. godine pr.n.e. Zapisi koji potjeću iz ovih vremena spominju jednu svestranu “čudesnu biljku” koja je u današnjem zapadnom svijetu poznata kao Aloe vera. Faraoni su vjerovali u moć ove biljke kao eliksira za dug život. Iz antickih vremena na vazama iz Egipta se dobro vide crteži koji prikazuju ovu biljku. Hipokrat je pisao o ovoj biljci kako liječi tumor, pospješuje rast kose i liječi dizenteriju. Zlatne kapi iz Aloe liječe trovanje i opekotine. Glavni hirurg Napoleona Aloom je liječio povrede vojnika. Postoje i priče o tome da su egipatske kraljice Nefreteti i Kleopatra koristile Alou zbog kozmetičkih svojstava. Neki  historijski izvori navode da je Aleksandra Velikog Aristotel, njegov tadašnji učitelj, nagovarao da prije ratnih pohoda posjeti otok Sokotru u Indijskom okeanu i skupi dovoljne količine Aloe vere za snagu, ali i liječenje rana svojih vojnika. Tek nakon što je savremena znanost iz Aloe vera izdvojila mnoge sastojke, o njoj je konačno i javno progovorila, proričući joj blistavu budućnost u 21. vijeku. Šta je to tako čudesno u jednoj biljci da je predmetom znanstvenog proučavanja i štovanja već  4000 godina?

KAKVA JE TO BILJKA ALOE VERA?

Aloe vera je polupustinjska kaktusolika biljka iz porodice ljiljana. Upravo radi svojih smirujućih i ublažavajućih svojstava, danas se ponajviše koristi kao osnovni djelatni sastojak mnogih proizvoda za zdravlje, ljepotu, te njegu kože i kose. Utvrdeno je da pruža olakšanje i okrepu te pomaže bržem zacjeljivanju rana i opeklina. Najučinkovitija je tek kada njezini sastojci počnu djelovati u samom tijelu. Na koji način, to je još predmetom mnogih istraživanja.

ZA KOJE BOLESTI MOŽEMO KORISTITI ALOU?

Sasvim slobodno možemo reći da ovu čudotvornu biljku možemo koristiti za sve vrste oboljenja, ali i za sprečavanje nekih bolesti ako je preventivno uzimamo. Aloe ima imunobiostimulativno dejstvo na organizam. Posebno se mora naglasiti da stabilizovana Aloe vera spada u nespecificne biostimulatore fizioloških funkcija organizma, što znači da jača imunološki sistem, u smislu odbrane od bolesti i omogućuje bolje dejstvo specificnih lijekova u organizmu. Biohemijski sastav Aloe vere pomaže u jednom širokom spektru farmakodinamičkih procesa u povoljnom dejstvu, znači u normalizaciji funkcije organizma i sistemu organa, bez toksičnih dejstava i nuspojava. To je upravo ono što Aloe nama radi u našem organizmu.

OPĆA DJEJSTVA  ALOE VERE

Aloe uspješno liječi čir na želucu (lat. ulkus), jača otpornost organizma, preventivno djeluje na nastanak bolesti, djeluje na bolesti imunog sistema (rak, aids…), oslobada organizam od otrova, alkohola i narkotika. Aloe je antioksidans. Djeluje protiv zapaljenja u organizmu, smiruje kašalj i liječi zapaljenje grla. Aloe djeluje antivirusno (virus herpesa), baktericidno (uništava zarazne klice), fungicidno (uništava gljivice, izuzetno efikasna kod Candida albikans), germicidno (uništava larve), adstrigentno (svojstvo da steže sluzokožu povrijedene kože), analgeticno (umanjuje bolove), stimulativno (popravlja status psihe), laksanantno (reguliše stolicu), antidijabetično (smanjuje nivo šećera u krvi). Nakon svega što je o Aloe veri kazala nauka, historija i mnogobrojni stručnjaci ostalo nam je još kazati šta je to za ovo čudo od biljke kazao Poslanik  Muhammed, a.s., Naime, Aloe vera je bila poznata i u vrijeme Muhammeda, a. s., i ashabi  koristili su ovu biljku. Dokaz za to nam je hadis kojeg prenosi Kajs bin Rafi’ u kojem Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem kaže:

“Agava (lat. Aloe vera) i itrastajući dragušac (lat. Senecio iz porodice Asteraceae) lijekovi su za bolest.”

U drugom hadisu Ummu Seleme prenijela je da ju je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem posjetio nakon što je Ebu-Seleme umro, a taj dan ona je nanijela svjež  Aloin sok na lice. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem upitao ju je : “Šta ti se desilo, o Ummu Seleme?” Ona je odgovorila: “To je samo Aloin sok kojeg sam stavila na lice zbog ovlaživanja, o Allahov Poslaniče, sallallahu alejhi ve sellem, a on nema mirisa.” On je odgovorio: ”On kontrahira tkiva, i može oštetiti tvoju kožu. Nanesi  ga ako hoceš noću, a ne tokom dana.” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem uobičavao je koristiti misvak od Aloina drveta. Masiranje čela i tjemena mješavinom Aloinog i ružinog ulja otklanja glavobolju, žuticu, pomaže liječenju čireva stomaka, otklanja vlaženje očnih kapaka i odstranjuje zakrečenje bubrega.

ALOINO VOĆE

Džabir ibn Abdullah, r. a., rekao je: ”Brali smo dozrelo voće Aloe s Allahovim Poslanikom , sallallahu alejhi ve sellem a on je rekao: ‘Uzimajte pogotovo ono crno jer ono je najbolje.” (Prenijeli imami Buhari i Muslim) Abdullah ibn Omer, r. a., prenio je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem ponekad uobičavao spaliti Aloino drvo pomiješano s malo kamfora i mirisao se tim.      

Poslanikova Medicina


About the Author

ehli bejt


Nove obavijesti