"Mi smo te poslali kao milost svim svjetovima"

 


Mlijeko (Leben)

Comments Off on Mlijeko (Leben)
Posted October 13, 2012 by in Zdravlje
“Vi imate pouku i u stoci: “Mi vam dajemo da iz utroba njenih mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi – ukusno onima koji ga piju.” (16:66)

Svi smo svjedoci kako koze, ovce i krave jedu travu.Ove životinje Uzvišeni Allah hrani travom i, preobražajem ove trave u njihovim tijelima, stvara mlijeko, jednu od temeljnih životnih namirnica. Materije nastale od svarene hrane, krv prenosi do svih organa, pa tako i do mliječnih žlijezda, koje proizvode mlijeko. Do ovog procesa dolazi zahvaljujući kontaktu krvi sa sadržajem crijeva na njegovom zidu. U crijevu se iz prerađene hrane upijaju potrebni sastojci i, nakon toga, ova hrana nastavlja svoj put kroz krv.
Mlijeko je prva hrana mladunčadi sisara. Svi mladunci sisara, od mladunčadi kitova, do ljudskih beba, u prvom periodu svoga života hrane se majčinim mlijekom. Bez ikakvih napora, beba dolazi do čudesne hrane. Majčino mlijeko je najkorisnija i najpodesnija hrana za razvoj svakog novorođenčeta. Uzmimo samo primjer čovjeka. Da novorođej bebi date bilo koju drugu hranu, nijedna od njih ne bi mogla zamijeniti majčino mlijeko. A poznajemo hiljade vrsta jestive hrane. Da je svemir nastao slučajno, da nije po srijedi svjesno stvaranje, ne bi bilo razloga da, među hiljadama mogućih vrsta hrane, majčino mlijeko bude najpodesnija i najsavršenija hrana. Ovaj savršen sistem, koji vrijedi za sve sisare, dokaz je kako Stvoritelj svemira sve stvara savršenim planom. Materije koje su u početku bile prerađena hrana, krv, u majčinoj dojci postaju mlijeko, koje je Stvoritelj odredio novorođenoj bebi. Pristupi li se najjednostavnijom logikom, ili proračunom mogućnosti, činjenica da se, nakon rađanja, mladunče susreće sa majčinim mlijekom kao idealnom hranom, može se objasniti samo svjesnom kreacijom. Ljudsko mladunče se sisanjem prsta u majčinoj utrobi priprema za sisanje mlijeka nakon rođenja. Dok je majčina dojka spremna za davanje mlijeka, dijete se sprema za sisanje. Mlijeko iz dojke se ne rasipa, nego se pojavljuje u optimalnoj količini potrebnoj bebi, što je također čudesno.
Naša veza sa mlijekom, sa kojim smo se upoznali sišući majčino mlijeko, nastavlja se tokom cijelog života.
Ibn Abbas, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

“Neka svako ko pije mlijeko kaže: ‘Neka je u njemu Allahov blagoslov i neka nam ga Allah još više podari, jer mi ne znamo nijednog jela niti pića koje se može sa njim porediti.” Hadis bilježe Ebu Davud i Et-Tirmizi. Ibn Abbas također prenosi da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, volio mlijeko.”

Poznato je da mlijeko vremenom mijenja ukus, pa zato Allah za mlijeko u Džennetu kaže da nikad ne mijenja ukus.
…i rijeke mlijeka nepromijenjena ukusa…” (Prevod značenja, Muhammed, 15)

U drugom ajetu stoji: “…mlijeko čisto pijete…” (Prevod značenja, En-Nahl, 16)
Mlijeko čisti tijelo, relaksira crijeva, stimuliše seksualni nagon i proizvodnju spermatozoida. Mlijeko također jača memoriju, i svaka vrsta mlijeka osim mlijeka kamile je diuretčina i korisna je za liječenje edeme. Ova bolest se ne pojavljuje osim u slučajevima kada je jetra jako oštećena. Ako osoba prestane sa uzimanjem hrane i vode, i počne piti mlijeko, sigurno će biti izliječena.
Ibn Abbas, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uobičavao ispirati usta poslije pijenje mlijeka govoreći da je masnoća koja se nalazi u mlijeku štetna za one koji imaju glavobolju ili groznicu. Ovaj hadis biljeze El-Buhari i Muslim. Ljekari su takoder potvrdili da je mlijeko veoma loše za osobe koje pate od glavobolje ili groznice.

Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, su jedanput ponudili ustajalo i svježe mlijeko sa vodom, pa je popio svježe mlijeko i rekao: “U ovom mlijeku je sreća i sigurnost.” Ovaj hadis biljezi El-Buhari.

Kozije mlijeko se koristi za liječenje tuberkloze.

Ibn Mes’ud je rekao: “Allah nije stvorio nijednu bolest, a da za nju nije dao lijek, pa zato pijte kravlje mlijeko, jer se krave hrane svim vrstama trava.” Hadis biljezi En-Nesai.

Ovaj hadis nas podučava da nema bolesti, a da za nju nema lijeka. Iz ovog proizilazi da moramo koristiti sposobnosti koje nam je Allah dao i usmjeriti svu svoju energiju ka izučavanju medicine, jer ako znamo da za sve postoji lijek, sigurno cemo željeti da ga i pronađemo.
Mlijeko kamile se koristi za liječenje gastritisa, koji je posljedica slabe jetre. Ništa među životinjskim proizvodima u potpunosti ne podmiruje potrebe našeg tijela kao mlijeko: šećer – laktoza, mirerali poput kazeina, kalcijuma i fosfora, vitamini od esencijalne važnosti,… što mlijeko čini nezamjenjivom namirnicom. A tu su i mliječni proizvodi kao što su sir, puter ili jogurt. Može se, štaviše, reći da je i najosnovnija namirnica…

“Pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! (55:18)

About the AuthorNove obavijesti