Plan rušenja Poslanikovog a.s. mezara

0
Posted April 5, 2013 by ehli bejt in

Saudijski režim planira srušiti islamski spomenik u svetom gradu Medini,  (Masjid al-Nabawi) Poslanikovu a.s. dzamiju, navodi se u izvješću.

Monarhija Al Saud namjerava uništiti tri od najsvetijih svjetskih džamija u Medini, u svrhu navodnog proširenja džamije tako da može ugostiti 1,6 milijuna hodočasnika, izjavljuje Independent u nedavnom izvješću.

Promjena bi se dogodila u zapadnom dijelu  Poslanikove a.s. dzamije (Masjid Al-Nabawi), u kojoj je mezar  poslanika Muhammeda (savs).

Tri džamije, koje bi trebale biti srušen nakon novogodišnjeg hodočašća na Hadž, uključuje Ghamama džamiju. Ova dzamija se nalazi oko 300 m jugo-zapadno od Poslanikove a.s. dzamije. Izgrađena na mjestu gdje je Poslanik a.s. obavio Bajram namaz u toku posljednjih četiri godina Njegovog (a.s.) života. Ova mubarek dzamija je stoga još i poznata pod nazivom Bajram dzamija.

Saudijski dužnosnici nisu proglasili nikakve planove u pogledu očuvanja ili premještanja historijske dzamije koja je prekrivena otomanskom arhitekturom, dodaje se u izvještaju.

Saudijski režim nepoštivanja za očuvanje historijskih mjesta i historijske arheološke baštine izazvalo je nezadovoljstvo i bijes u grupi akademika, koji su bili dovoljno hrabri da ospore saudijsku monarhiju po tom pitanju.

“Postoje načini da se proširi ali da se izbjegne i sačuva drevna Islamska baština, ali umjesto toga oni žele sve to srušiti dolje”, rekao je dr. islamske baštine Irfan el-Alawitska, Research Foundation.

Wašington baza (Perzijski) zaliv Institut kaže Rijad je srušio buldožerima 95 od 1.000 godina starih zgrada u svetim gradovima Mekki i Medini u posljednjih 20 godina s ciljem proširenja šoping centra, visokih nebodera i luksuznih hotela.

Tokom izgradnje Jabar Omar kompleksa u Mekki koji je u sjeni Mesjidul Harama, saudijski zvaničnici uništili su mnoge arheološke lokacije posebno poslanika Muhammeda a.s., njegovu kuću u kojoj je živio sa hazreti Hatidzom r.a., gdje se rodila hazreti Fatima r.a. pretvorili su ove svete lokacije u javni wc.

Dvije od ključnih historijski dzamija, jedna izgrađena povodom ‘the Battle of the Trench’ (bitke rova), i dzamija koja pripada Poslanikovom a.s. unuku, također je razorena (dignuta u vazduh) prije deset godina.

Iznenađujuće slike rušenja stare dzamije snimljene tajno, a zatim krijumčarene iz kraljevstva otkriva Saudijska vjerska policija pozdravljajući i slaveći kolaps Islamskih spomenika.

Izvješća govore da Saudijska Arabija je omalovažavala i omalovažava historijske znamenitosti islama u Kraljevini udruge s Vehabizmom kojeg su prihvatili kao vjeru, što je ekstremno i neprihvaćeno tumačenje islama.

Poslanikov a.s. grob je prekriven zelenom kupolom i čini središnji dio sadašnje džamije. Nova obnova rušenja (devastiranje) za planove Poslanikove a.s. dzamije (Masjid Al-Nabawi) je da se zelena kupola Poslanikova a.s. mezara pomakne od središta na istočno krilo i da unište mihrab u središtu džamije.

Područje čini dio Rijad al-Jannah (Rajski vrt), koji je smatran svetim mjestom Poslanika Muhameda (savs).

 

/Source: press tv/

 

Za više informacija o ovoj temi pogledajte i :

“-http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/medina-saudis-take-a-bulldozer-to-islams-history-8228795.html;

http://www.correctislamicfaith.com/apps/photos/photo?photoid=62684028;

http://www.presstv.ir/detail/2012/10/28/269150/saudi-regime-to-demolish-islamic-sites/;

http://my.opera.com/loveislami/blog/show.dml/56783582; “


About the Author

ehli bejt


Nove obavijesti