Bajram namaz u Moskvi klanjalo preko 800.000 muslimana,od toga na ulici oko 170.000

0
Posted August 22, 2012 by ehli bejt in

V

iše od dva miliona muslimana danas živi i radi u Moskvi, a prema njihovom broju ruska prijestonica je među evropskim gradovima sa najvećom muslimanskom populacijom.

Ogroman priliv muslimana u Moskvu posljednjih godina nije bio praćen i odgovarajućom izgradnjom infrastrukture za vjernike, zbog čega je uobičajena slika da petkom u centru Moskve vidite na hiljade muslimana koji se mole na sred ulice, čak i po kiši i snijegu.

Slično je bilo i u vrijeme Bajram namaza kada je više od 170 hiljada muslimana na ulicama klanjalo. Ulice su bile prepune, zbog nedostatka mjesta u Džamijama, baš kao i Metro, kojeg je bilo nemoguće koristiti što u običnim radnim danima nije slučaj.

Većina novopridošlih muslimana u Moskvi su mladi ljudi iz bivših sovjetskih republika iz centralne Azije i sa Kavkaza. Siromaštvo i sukobi u njihovim zemljama primorali su ih da potraže bolji život u Moskvi. Među njima najviše je Uzbeka, Tadžika i Kirgiza koji su našli posao u Moskvi i tu ostali. Oni obično rade na građevinama ili na drugim teškim poslovima koje Rusi ne žele ili rade samo ako to moraju.

Ogroman priliv muslimana izaziva različite reakcije među Rusima, neki su ravnodušni, ali mnogi od njih protive se dolasku tako velikog broja stranaca. Ima i onih koji kažu da ako vlast omogućava gradnju novih crkava, nema razloga da ne dopusti i izgradnju novih džamija. Drugi, međutim, strahuju da bi tako veliki priliv muslimana mogao negativno da se odrazi na očuvanje ruske kulture i životnog stila.

Islam je oduvijek bila druga religija po zastupljenosti u Rusiji, ali to nikada nije bilo tako primjetno u Moskvi kao što je danas. Taj trend vjerovatno će biti nastavljen, posebno ako se uzme u obzir da ruska nacija ima negativan prirodni priraštaj.

 

( Istočna Bosna)

 

Ovdje možete pogledati video zapis:

http://www.youtube.com/watch?v=YMPab4BO8Pc&feature=player_detailpage


About the Author

ehli bejt


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Nove obavijesti