Izložba najdužeg Kur’an Kerima

0
Posted September 23, 2012 by Ha Mim in

Na izložbi “Islamske kulture i umjetnosti u Kini” u Kulturnom centru Ali Emir Efendi u Istanbulu, koja je otvorena u sklopu obilježavanja “Godine kineske kulture u Turskoj”, pod pokroviteljstvom Uprave za vjerska pitanja u Turskoj i kineske Uprave za vjerske poslove izložena je zbirka raznolikih djela kineske islamske umjetnosti.

Rukopisi iz 15. vijeka, izrađeni primjenom različitih metoda i stilova, pa i ovaj Kur’an-i Kerim, po prvi put su izneseni van granica Kine, povodom izlaganja na ovoj izložbi.

Riječ je o rijetkim primjercima Kur’ana iz perioda vladavine kineskih dinastija Zhibo, Ming i Qing, koje su izradili kineski muslimani Ujgur i Hui, ujedno kaligrafi, a koji govore mnogo toga o procesu učenja Kur’ana u Kini.

Najduži Kur’an-i Kerim je ispisan na stranice od tanke kineske hartije, koja se proizvodi u pokrajini Anhui, a ispod papira je postavljena podloga od svilenog materijala.Svitak je širok 1.15 metara, dug 208 metara i težak 86 kilograma, a važi za najduži i najširi primjerak Kur’ana na svijetu.

Također, posjetioci izložbe mogli su da vide i ajete koje je predsjednik Islamskog udruženja u Kini, imam Hilalidin Chen Guangay ispisao na kamenu žad, a svaki od njih je težak oko 20 kilograma.


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti