Meso svinje u skoro svemu

0
Posted May 14, 2012 by Ha Mim in

“U Holandiji, odakle dolazim, vi zapravo nikada ne vidite svinju, što je zapravo čudno, zato što na populaciju od 16 miliona ljudi, imamo 12 miliona svinja. Holanđani ne pojedu sve te svinje, oni pojedu oko trećine, a ostalo izvezu ostalim zemljama Evrope i ostatku svijeta. Mnogo odlazi u Njemačku i Veliku Britaniju.

“Obzirom da kroz historiju, cijela svinja bi bila iskorištena do posljednjeg zalogaja, i ništa se ne bi bacalo, željela sam otkriti da li je još uvijek tako”, rekla je Christien.

Christien je tako došla do zaključka da se svinjski dijelovi dospijevaju u proizvode od metka do umjetnog srca i napravila katalog proizvoda u kojima se nalaze dijelovi te svinje. Katalog se sastoji od sedam dijelova, a to su: koža, kosti, meso, unutrašnji organi, krv, mast i razno. “Sigurno, svaki dan počinjete sa tuširanjem

Dakle u sapunu, masne kiseline, dobivene iz prokuhanih svinjskih kostiju koriste se kao učvrščivač ali i kao sredstvo za dobijanje bisernog sjaja.Ukoliko pogledate po kupaonici, vidite još mnogo proizvoda poput šampona, regeneratora, krema protiv bora, losiona za tijelo, paste za zube. Znači prije doručka, susreli ste se sa svinjom nekoliko puta. Zatim, za doručkom, svinja koju sam pratila, svinjske dlake ili proteini svinjske dlake su korišteni kao “poboljšivači” tijesta.
Kada krenete na posao, ispod ceste ili zgrada koje vidite, sigurno se nalazi šupljikavi beton, koji je kao lagana vrsta betona sadrži koštane proteine u sebi. U kočnicama, naročito u kočnicama vozila njemačke proizvodnje, postoji dio kočnice koji je napravljen od koštanog pepela. I u kolaču od sira, i raznim poslaticama, kao što je mousse od čokolade, tiramisu i puding od vanilije i sve što se hladi u supermarketima nalazi se želatina kako bi što bolje izgledalo. Svinja je prisutna i u uređenju interijera, koristi se u bojama za teksturu, ali i za sjaj. U četkama za bojenje, dlake se koriste jer su pogodne za izradu četkica, zbog svoje izdržljivosti.

Komad mesnog odreska, koji se prodaje u supermarketima, je zapravo krava. Ali šta se dogodi kada zakoljete kravu tokom industrijske proizvodnje? Ostane mnogo malih komada mesa, koji se ne mogu prodati kao mesni odrezak, tako da se komadi zalijepe međusobno pomoću fibrina iz svinjske krvi. Tako nastane velika kobasica, koja se zamrzne, zatim izreže na dijelove i prodaje kao odrezak. Ovo se također događa i sa tunom.
U procesu vrenja vina, nastane mnogu zamučenja, pa da bi ih otklonili neki proizvođači propuštaju pivi kroz želatinska sita, a ovo vrijedi i za voćni sok. Postoji kompanija u Grčkoj, koja proizvodi cigarete koje sadrže svinjski hemoglobin u filteru, i prema njima on čine umjetna pluća u filteru. Ubrizgavanje kolagena, (od 70-tih godina- svinjskog kolagena) se koristi za “brisanje” bora. Razlog je zato što su svinje bliske čovjeku, pa tako i u kolagenu.”  Kao najčudnije otkriće u toku istraživanja, Christien je navela svinjski zalistak koji ugrađen u tehnološki oblikovano metalno kučište predstavlja ustvari metak, a može biti implantiran i u ljudsko srce, bez operacija na otvorenom srcu.


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti