Čemu nas uči sura Ihlas

0
Posted September 2, 2012 by ehli bejt in
I

me sure Ihlas, u prilagođenom prevodu na bosanski jezik, značenja je iskrenost, čistoća,odanost. Iskrenost (ihlas) može se reći da je sve što činite, vidljivo i nevidljivo, a samo iz želje da postignete Allahovo zadovoljstvo. Ibnu Hazm, rahimehullahu te’ala, rekao je: “Iskrenost je tajna robovanja i ona je u djelima na mjestu duše u tijelu, pa je nemoguće robovanje bez iskrenosti kao što je i nemoguće da postoji tijelo bez duše.”

I

skrenost predstavlja suštinu dina (vjere, ponašanja, življenje,djelovanja u skladu sa Allahovim propisima) i ključ poziva svih Poslanika a.s. Allah Uzvišeni poziva na iskrenost u ispovjedanju dina , čak kaže da je to dug Allahu. Pored toga oni koji imaju ihlas, njih Iblis l.a. i njegove sluge ne mogu zavesti. O tome govore sledeći Kur’anski ajeti:

“A nije im bilo naređeno osim da Allaha obožavaju iskreno Mu ispovijedajući ‘din’ kao pravovjerni.”( El-Bejjina, 5.)

 “Mi ti, doista, objavljujemo Knjigu, pravu istinu, zato robuj samo Allahu, iskreno Mu ispovijedajući ‘din’!(Az-Zumar: 2) 

Iskreno ispovijedanje ‘dina’ dug je Allahu! A onima koji pored Njega uzimaju zaštitnike: “Mi im se klanjamo samo zato da bi nas što više Allahu približili” – Allah će njima, zaista, presuditi o onome u čemu su se oni razilazili. Allah nikako neće ukazati na Pravi put onome ko je lažljivac i nevjernik.” (Az-Zumar: 3)

‘Reci: “Samo se Allahu klanjam, iskreno Mu ispovijedajući ‘din’ svoj,’ (Az-Zumar: 14)

“Reci: “Meni se naređuje da se klanjam Allahu, iskreno Mu ispovijedajući ‘din’” (Az-Zumar: 11)

“Klanjajte se zato Allahu, iskreno Mu ispovijedajući ‘din’ – pa makar to nevjernicima bilo mrsko ” (Ghaafir: 14)

On je Živi, nema boga osim Njega, zato samo Njemu robujte, iskreno Mu ispovijedajući ‘din’: “Neka je hvaljen Allah, Gospodar svjetova!” (Ghaafir: 65)

Reci: “Zar se s nama o Allahu raspravljate, kad je On i naš i vaš Gospodar? Nama – naša djela, a vama – vaša djela! A samo Mu mi iskreno ispovijedamo ‘din’.” (Al-Baqara: 139)

“Ko je bolje vjere od onoga koji se iskreno preda Allahu, čineći još i dobra djela, i koji slijedi ‘din’ Ibrahimov, ‘din’ pravi? – A Ibrahima je Allah uzeo za prijatelja.” (An-Nisaa: 125)

“Reče: “Pa tako mi moći Tvoje, sigurno ću ih sve zavesti,Izuzev robova Tvojih – od njih iskrenih.(Saad, 82-83)

‘Reče: “Gospodaru moj! Zato što si me zaveo, sigurno ću im (zlo) učiniti lijepim na Zemlji i sigurno ću ih sve zavesti,Izuzev robova Tvojih – od njih iskrenih.” ‘ (Al-Hidžr 39-40)

J

oš mnoštvo Kur’anskih ajeta govore o ihlasu. Kada čitate ove ajete, ono što je prožeto kroz sve jeste vraćanje na šehadet i tewhid. Zbog toga svi Poslanici,a.s., u svom pozivu prema Uzvišenom pozivali su na ihsan u dinu.  “Mene je Rabb moj uputio na pravi put, u pravi ‘din’, ‘din’ Ibrahima pravovjernika, a on nije bio od mušrika.Reci:Moj salat, obredi moji, život moj i smrt moja, doista su posvećeni Allahu koji je Rabb svih svjetova!” (Al-Anam 161-162)

Zbog toga kada razmislimo malo bolje o ajetima sure Ihlas (iskrenost) vidjet ćemo da govori samo o svojstvima Uzvišenog na najljepši način i Tewhidu: ‘Reci: On Allah je Jedan Jedini! Allah je jedino utočište. Nije rodio niti je rođen. Njemu nema ništa ravno u Njegovoj Jednoći.’ (Ihlas 1-4)

Zato Allah kaže: “Sada sam vam din vaš usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam je islam din. “(Maida,3)

Islam u prevodu znači ‘predanost Bogu’, u samoj suštini Islama je šehadet tj. vjerovanje,viđenje, življenje da nema boga osim Allaha… U samoj suštini sure Ihlas, takođe, je prožet šehadet. Zbog toga vrijednost ove sure je more koje kraja nema.. Poslanik,a.s., je rekao da je vrijednost ove sure trećina Kur’ana, u vjerodostojnom hadisu.

“Ko prouci suru Ihlas (Kul huvallahu ehad), kao da je proucio trecinu Kur’ana.” (Ahmed)

Ima mnogo predaja u kojima je Allahov Poslanik,a.s., govorio o suri Ihlas, samo ću navesti nekoliko:

Rekao je Allahov Poslanik, a.s., « Ko prouci « Kul- huvallahu ehad ..» Prilikom ulaska u kucu ,siromastvo ce napustiti tu kucu i kucu komsije. « ( Teberani od Dzerira r.a )

Katade, Dahhak i Mukatil o povodu objave sure Ihlas vele sljedeće: ”Grupa jevreja došla je Poslaniku, a.s., i rekla mu: – Opiši nam tvog Gospodara, jer je On Svoj opis objavio u Tevratu! Reci nam od čega je stvoren, kojoj vrsti pripada, je li stvoren od zlata, bakra ili srebra, da li jede i pije, od koga je naslijedio ovaj svijet i ko će ga od Njega naslijediti? Tada je Uzvišeni Allah objavio suru Kul huvallahu ehad.”

U predajama se navodi da je jedan ensarija imamio ljudima u mesdžidu Kuba’, pa bi na svakom namazu kada bi htio proučiti jednu suru, prvo bi proučio Kul huvallah, pa onda tu suru. Kada su to ispričali Poslaniku, on je upitao tog ensarija zbog čega to tako radi. Ovaj je odgovorio da voli tu suru. Poslanik je kazao: – Tvoja ljubav prema njoj uvest će te u Džennet. 

Od Muaza b Enesa El Dzuhenija, r.a., prenosi se da je Poslanik, saws, rekao: “ Ko prouci Kul-huvallahu ehad deset puta, Allah ce mu u Dzennetu sagraditi dvorac.” Kada je cuo ove rijeci Omer, r.a., kojem je…Dzennet bio obecan jos za vrijeme Poslanikovog, saws, zivota, upitao je: “Hocemo li povecavati broj svojih dvoraca u dzennetu, o Boziji Poslanice?“, a Poslanik, saws, mu odobri rijecima: “Allah ima puno vise i ljepse od toga.” (hadis biljezi Ahmed)

 

 


About the Author

ehli bejt


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Nove obavijesti