Sjećanje na Mustafu Akkada i njegove ubice (1930-2005)

0
Posted April 19, 2013 by Ha Mim in

Islam je vjera koja je od vremena svoga postanka, u svome okrilju razvila istančan umjetnički izraz, kroz književnost, arhitekturu, muziku….U novije vrijeme film je nezamjenjiv umjetnički izraz, no nažalost, muslimani, uglavnom nisu iskoristili tu blagodat kako bi širili ljepotu islamske poruke…Ne treba biti mnogo pametan da se vidi koliko su se kroz Hollywood uspjele raširiti neke ideje. A zamislite svu tu filmsku mašineriju u rukama dobrih ljudi, koji bi promovirali red, a ne nered na zemlji. Ko se još ne sjeća filma Pod zastavom Muhammeda a.s….To je rijetki ako ne i jedini film tog kalibra, koji je uspio prenijeti poruku islama običnim ljudima, više nego ijedan štampani priručnik….

Mustafa Akkad o snimanju filma

“Bio je to dug put dok se napisao scenarij i objašnjenja,zatim dok se dobila saglasnost za snimanje.Rekli su mi da tražim saglasnost od Muslimanske svjetske lige u Saudijskoj Arabiji.Pomislio sam da će to biti lahko jer smo dobili saglasnost Al-Azhara i krenuli dalje.Prvi put kad smo se sastali dao sam scenario.Bacio je scenarij(jedan od članova Muslimanske svjetske lige) i rekao:”Ako neko želi da sazna o islamu,neka čita Kuran.”Rekao sam djeca i stariji ne znaju čitati Kuran pa sam mislio da bi slike možda pomogle.Čim sam izgovorio “slike” jedan od njih je skočio i povikao:”Slike su u islamu zabranjene.”Jedan od njih me je pitao:Hoćeš li koristiti muziku?”Rekao sam da svakako hoću na šta je on odgovorio da iz kuće u koju uđe muzika bježe meleki.Muslimanska svjetska liga u Saudijskoj Arabiji je zabranila snimanje filma u cijelom islamskom svijetu.”

 

Šta mislite šta se desilo sa režiserom ovog filma? Šta mislite kako je nagrađen onaj koji je tolikim muslimanima, sa ljubavlju prenio poruku Muhammed a.s.? Režiser ovog filma Mustafa Akad ubijen je  11. Novembra 2005. godine u jednom hotelu u Ammanu, u akciji bombaša samoubice. Odgovornost su na sebe preuzele iračke vehabije. Sa njim je u tom hotelu ubijena i njegova kćerka, koja je također bila režiser. Proslavljeni otac i njegova kćerka, koja je tek započinjala svoju karijeru, imali su u pripremi film o Salahudinu Ejubiji. Ovim činom Vehabije su pokazale kakav imaju stav o umjetnosti, kulturi, filmu, pokazali su na koji način se treba zahvaliti čovjeku, koji je Muhammeda a.s. na najljepši način približio milionima gledalaca… Da mu se Allah smiluje i njegovoj kćerci, i da ih uvede među svoje dobre robove, u društvo Muhammeda a.s.

izvor: Aljazeera

 


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti