Porijeklo hazreti Alija r.a.

0
Posted April 26, 2013 by ehli bejt in

Alija je sin Ebu-Talibov, a on Abdul-Muttalibov, a on Hašimov, a on Abdul- Menafov, a on Kusajjov, a on Kilabov, a on je sin K’abov, koji je bio sin Lu’ejja el-Kurejšijja el-Hašimijja.

Bio je poznat po nadimku Ebu-Hasan (otac Hasanov).

Njegova porodica je napajala vodom hadžije u danima hadža (za vrijeme džahlijeta), a bili su i najuglednija kurejševićka porodica.

Njegova majka je bila Fatima, kćerka Eseda, sina Hašimova. On je prvi Hašimović čija su oba roditelja iz plemena Hašim. Bio je amidžić Allahovom Poslaniku, alejhis-selamu. A kasnije je oženio kćerku od Poslanika, alejhis-selama, čime je postao i njegov zet. Sa Fatimom, r.a., imao je dva sina: Hasana i Husejna, r.a. Bili su unuci Poslanika, alejhis-selama, i njegova velika radost. Samo su kod Alije, r.a., objedinjene te tri časti. Prenosi se da mu je Poslanik, alejhis-selam, rekao:

„O Alija, dato ti je troje što nikom drugom nije dato: ‘Mene kao punca, za suprugu Fatimu i dva sina Hasana i Husejna’.“

 Primanje Islama

 Kada je bio dječak, radi toga što je Poslanikov, alejhis-selam,  amidžić, dosta vremena znao je provoditi kod njega i Hatidže, r.a. Kada su siromaštvo i problemi bili zadesili Ebu Taliba, vidjevši to, Allahov Poslanik, alejhis-selam, predloži Abbasu da obojica uzmu od Ebu Taliba po jedno dijete i izdržavaju ga. Abbas uze Džafera, a Poslanik, alejhis-selam, Aliju. Allahovom Poslaniku, alejhis-selam, je počela silaziti Objava, i naređen mu je namaz. Jednog dana Alija uđe kod njega i Hatidže i zateče ih kako obavljaju namaz. Kada su završili upitao ih je: „Šta je to?“ Poslanik, alejhis-selam, odgovorio mu je: „Vjera koju je Allah izabrao i poslao s njom Poslanika. Pozivam te Allahu, Jednom, Koji nema druga, u pokornost i obožavanje Njega, a ostavljanje Lata i Uzza’a.“ Na šta je Alija, r.a., rekao: “Ovo prvi put čujem i moram razmisliti o tome. Ne mogu se sada odlučiti dok ne upitam i Ebu-Taliba.“ Poslanik, alejhis-selam, reče: „Alija, ako nećeš prihvatiti islam, nemoj bar iznijeti ovo što si vidio!“. „Pusti me da razmislim“, reče Alija. Poslanik, alejhis-selam, u to vrijeme još nije počeo javno pozivati u Islam, pa da ne bi se to proširilo prije vremena rekao je Aliji, r.a., da ako neće da primi Islam neka ne govori o ovome nikome. Bila je to duga noća za razmišljanje. Alija, r.a., je proveo čitavu noć razmišljajući o riječima Poslanika, alejhis-selama. Poznavao je Alija, r.a., njegovu iskrenost, povjerljivost, dobrotu i mudrost. A riječi koje je čuo od Poslanika, alejhis-selama, bile su pune istine i blagosti. Njegovo srce je osjećalo da je to istina, na šta ga je pozivao njegov amidžić. Dočekao je jutro i otišao odmah do Poslanika, alejhis-selama, i rekao: „Ponovi mi ono što si rekao jučer!“ Poslanik, alejhis-selam, ponovi, a Alija reče: „Svjedočim da nema boga osim Allaha i da si ti Allahov Poslanik! I to ću skrivati“.

U vrijeme kada je primio islam imao je tek deset godina. I bio je prvi dječak koji je primio islam i koji je klanjao za Poslanikom, alejhis-selamom.

Od Zejda ibn Erkama, r.a., se prenosi da je rekao:

„Prvi koji je klanjao sa Resulullahom a.s. bio je Alija r.a.“

Nije govorio svome ocu Ebu-Talibu da je primio islam jer se bojao da će ga kazniti jer je ostavio vjeru svoga naroda. Kada je Ebu-Talib saznao da je Alija, r.a., primio islam, nije ga kudio niti kaznio. Jednog dana Ebu Talib vidio je Aliju kako klanja. Vidjevši ga na namazu, Ebu Talib upita: „Šta to radiš?“. Alija reče: „Ja vjerujem u Allaha i slijedim Njegovog Poslanika. I tebe pozivam u vjeru!“ Ebu Talib mu reče: „Što se tiče toga što radiš, preporučujem ti da slušaš Muhammeda i da mu budeš pokoran. Drži se njega, jer će te on odvesti samo dobru, a ja nikada neću napustiti vjeru predaka!“ Također, i drugom sinu Džaferu preporučio je da klanja za Allahovim Poslanikom, alejhis-selam, i da bude uz njega i Aliju, r.a.

Posebnost Ebu-Talibova je i u tome što je štitio svog bratića, Allahovog Poslanika, alejhis-selama, od pakosti Kurejšija i njihovih napada. Allah, s.w.t., mu je dozvolio da bude podrška Poslaniku, alejhis-selamu, u tim teškim vremenima. A njegova supruga je bila kao druga majka Poslaniku, alejhis-selamu, i mnogo dobra su činili Poslaniku, alejhis-selamu. Kurejšije su dovele Ebu Talibu mladog momka tražeći zauzvrat Muhammeda, alejhis-selama. Ebu Taliba začudi njihov postupak, pa im reče:“ Dat ćete mi vašeg sina da ga odgajam, a uzet ćete moga i ubiti ga!?“ Kurejšije su sve više zlostavljale Ebu Taliba. Čak su njemu i Muhammedu, alejhis-selamu, prijetili ubistvom. Jednom prilikom, Ebu Talib reče Muhammedu, alejhis-selamu: „Nemoj me opterećivati preko mojih mogućnosti!“. Tada Muhammed, alejhis-selam, odgovori: „Tako mi Allaha, kada bi mi dali Sunce u desnu, a Mjesec u lijevu ruku da napustim ovu misiju, ne bih prihvatio sve dok Allah ne da pobjedu ili umrem…“ Poslaniku, alejhis-selam, pri izgovoru ovih riječi oči zasuziše. Vidjevši ga u takvom stanju Ebu Talib reče: „Tako mi Boga, nikada te neću predati! Idi i radi onako kako misliš da treba!“

Čak je i poezijom odgovarao na njihovo vrijeđanje Allahovog Poslanika, alejhis-selam, i njegove vjere. Recitovao je sljedeće stihove:

„Zar nije stigla vijest do L’uejja,

I onome iz plemena ibn K’ab?

Zar još ne znaju da je Muhammed Poslanik,

Poput Musaa, u Knjizi zapisan?“

Ebu Talib je do smrti bio zaštitnik i pomagač Poslanika, alejhis-selam. Alijina majka je Fatima bint Esed ibn Hašim. Inače, ona je odgojila Allahovog Poslanika, alejhis-selam. Njena loza se susreće sa Poslanikovom, alejhis-selam, kod pradjeda Hašima. Zbog toga je Alija bio prvi halifa iz Hašimove porodice. Fatima je primila islam, učinila hidžru i preselila u Medini.

Kada je Fatima bint Esed preselila, Poslanik, alejhis-selam, reče: „Danas mi je majka preselila.“ Poslanik, alejhis-selam, joj je klanjao dženazu, spustio se u  njen kabur i prekrio je svojom košuljom. Poslanik, alejhis-selam, je lično sišao u njen kabur, pokazao na ćoškove mezara i onda legao u njega. Ostao je tako neko vrijeme, dok su mu suze se slivali niz obraze. Kada je vidio to Omer, r.a., rekao je: „Allahov Poslaniče, ono što vidjeh da si uradio ovoj ženi, nisi uradio nikom drugom. Poslanik, alehis-selam, reče: „Tako mi Allaha, ne znam nikoga da je bolje postupao sa mnom, nakon Ebu Taliba, od ove žene! Prekrio sam je svojom košuljom da bi joj se obukle džennetske haljine.“

Allahov Poslanik, alejhis-selam, je rekao: „Džebrail mi je od Uzvišenog Rabba donio vijest da je ova žena dženetlija.“ Inače, ona je odgojila Allahovog Poslanika, alejhis-selam.

 

 

Izvor: /„Muhammad- his life based on the aerliest sources“, Martin Lings (Abu Bakr Siraj ad-Din); Unwin Paperbacks, Hyman Limited, 1986, 1988.Preveo na bosanski: Rusmir Mahmutćehajić; „Muhammed -Život njegov osnovan na vrelima najstarijim“, Martin Lings (Abu Bakr Siraj ad-Din); Analecta islamica, knjiga prva./„Halife Allahovog Poslanika“, Amr Halid; Novi Pazar, 2007. godine./„Ashabi Allahovog Poslanika“, Hilmi Ali Ša’ban; Sarajevo, 2001. godine./„Hazreti Ali Allah’in arslan ve evliyalar sultanu“; Mustafa Necati Bursali; Prevod: Avdija Isaković; Bemust; Sarajevo, 2001. godine./„Odškrinuta vrata Grada znanja“; Prevodilac: Mehmed Karahodžić; Bemust, Sarajevo, juni 2006. godine.

 


About the Author

ehli bejt


Nove obavijesti