Ko je bio Muhammed a.s.?

0
Posted April 14, 2013 by ehli bejt in

Svim Allahovim vjerovjesnicima ponuđene su titule, a on odabra titulu Allahovog roba.

Igrao se sa djecom, pokoravao vojske, mamio osmjehe, vezao kaiš na sandalama svoje supruge, radovao se i tugovao, plakao i smijao se.

Iako ga mnogi prisvajaju, neki mrze… Ima li onih koji  ga razumješe?

Ismijavati Njegov (a.s.) život ili paliti kuće u ime njega…? A kada bi samo malo stali i razmislili o Njemu (a.s.)? A On ( a.s.) biješe poslan ‘kao Allahova Milost svim svjetovima’.

Panj drveta sa kojeg je Muhammed a.s. držao govore, jecao je kada su ga zamjenili izglednijim. I svi prisutni posvjedočiše tu neobičnu jadikovku.

A mnogi vidješe i čuše kamenčiće koji u njegovoj ruci veličaju Allaha i vodu koja poteče iz Njegovih (a.s.) prstiju i puni presušeni bunar, i mjesec kako se polovi i još mnogo toga i još mnogo toga…

Kada je Allahov Miljenik  a.s. preselio, njegov vjerni prijatelj hz. Ali ibn Ebi Talib, suznih očiju reče: “Od svih ljudi na svijetu biješe najmanje sit i trbuha najpraznijeg. Svijet mu je ovaj bio ponuđen, ali ga on odbi prihvatiti.”

Čitaoče, analitični i ironični čovječe današnjice! Zar dok jurimo za senzacijom i duhovitim dosjetkama, više nema baš ništa što razmekšava dušu, raznježuje srca, čini nas boljim čovjekom. Razmisli o Kralju svijeta (a.s.) koji kada ustaje iz postelje, ustaje sa ožiljcima usječenim od grube trstike i pruća ( postelja Allahovog Miljenika a.s.).

Barem jednom ne doživi Ga (a.s.) kao lekciju iz vjeronauka, izaprano tumačenje nekog orjentaliste ili govor teologa koji bi Muhammeda a.s. uzeo samo za svoj narod i pod svoju zastavu.

On je gladan napustio svjet ovaj, ali je siguran ušao u budući. Kako je veliki blagoslov Allahov kada nam je podario  Njega (a.s.) kao predhodnika kojeg slijedimo i predvodnika za kojim u stopu koračamo. (hz. Ali ibn Ebi Talib)


About the Author

ehli bejt


Nove obavijesti