Ćurukot kao lijek

0
Posted September 20, 2012 by ehli bejt in

Allahov Poslanik s.a.w.s., je rekao:

„Ćurukot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“ (Buhari)

 Zbog toga u islamskom svijetu, ćurukot ima veliku popularnost i nazivaju ga još i blagoslovljeno zrno. Moderna nauka je do danas dobrim dijelom potvrdila ispravnost ovog hadisa.

Sjeme ćurukota (lat. Nigella sativa) spominje se i u Bibliji pod nazivom kim. Iako ne pripada istoj porodici biljaka, te je time taj naziv pogrešan, on se i danas koristi na njemačkom govornom području gdje se za ćurukot (riječ turskog porijekla) upotrebljava izraz Schwarzkümmel – crni kim. Još u staro doba ovo sjeme je korišteno pri spravljanju hljeba. Takođe, poznato je kroz historiju da su ga koristili još za vrijeme Musa a.s. ljekari faraona ulje i kremu ćurukota kod bolesti probavnog sistema. Rado je korišten i u kozmetici: Nofretete i Kleopatra su njegovale tijelo uljem ćurukota i koristile ga kao dodatak pri kupanju. Pored toga, na Orijentu se ćurukot već hiljadama godina koristi za liječenje alergija, upala. Najčešće se upotrebljava kod astme, bronhitisa i neurodermitisa. U Grčkoj antici je ćurukot bio poznat kao sredstvo za jačanje pri fizičkoj i psihičkoj slabosti bolesnika. U našim krajevima dugo je korištena tinktura ćurukotovog ulja za liječenje nadimanja, bolesti želuca, pluća, jetre i mnogo više.

Kako djeluje ćurukot?

Moderna nauka je prije par godina pocela proucavati curukot (crni kim, crni kumin) i dosla je do zakljucka da curukot stvarno lijeci mnoge bolesti. Njemacki imunolog Dr. med. Peter Schleicher i egipatski doktor Dr. Dr. med. Mohamed Saleh su zajedno napisali knjigu o curukotu u kojoj objasnjavaju da curukot vecinu bolesti lijeci na taj nacin sto direktno djeluje na stabilizovanje imunoloskog sistema koji je u covjecijem organizmu zaduzen za odbranu od bolesti. Curukot u tolikoj mjeri stabilizuje imunoloski sistem da je taj onda u stanju da se odbrani ili izlijeci sam od mnogih bolesti. A djeluje jos i na druge nacine, ne samo preko imunoloskog sistema.

Ova dva doktora u njihovoj zajednickoj knjizi pisu, postoji vise vrsta curukota i nisu sve lijecive, neke su manje lijecive, neke nemaju nikakvo djelovanje na izlijecenje, a jedna vrsta curukota (“Nigella garidella“) je cak otrovna. Najlijecivija vrsta curukota je egipatski curukot i nosi latinski naziv “Nigella sativa“. Moze se kupiti kao sjemen koji se kuha i pije kao caj. Isto se to sjemenje moze i samljeti na mlin za kahvu i koristiti kao zacin u hrani. Isto tako postoji i ulje od curukota koje se moze stavljati npr. u salatu, a moze se pored caja jos na kozu mazati kod koznih bolesti ili cak i na ranu, jer curukot ima dezinfekciono djejstvo. Curukot nema nikakve kontraindikacije/nuspojave osim lagahnog podrigivanja na pocetku terapije. Isto tako se moze koristiti sa svim lijekovima.

Sto se tice lijecenja curukotom kod raka, naucnici su zakljucili da je lijecenje curukotom efektivnije od hemoterapije i savremenih lijekova i da kod lijecenja raka pomocu curukota nema kontraindikacija kao sto je to moguce kod hemoterapije, npr. opadanje kose.

Kako ova dva doktora pisu, curukot pomaze cak i kod opustene koze, npr. nakon trudnoce. Pored toga sto se pije caj od curukota moze se jos i ulje od curukota mazati po opustenoj kozi ili dva puta sedmicno 5 ml curukotovog ulja staviti u vodu za kupanje i kiseliti se.

U orijentalnim zemljama se curukot vec stotinama godina koristi kao lijek, npr. kod slijedecih bolesti:

– alergije i upale
– bolovi kod zenskog mjesecnog pranja
– depresije
– astma i bronhitis
– neurodermitis
– problemi probave
– impotencija.

Isto tako se nekada u Evropi koristio curukot kod vazduha u stomaku, kod bolesti zeludca i pluca, zutice i koristile su ga majke dojilje da bi imale vise mlijeka.

U prošlom desetljeću, američki i arapski naučnici renomiranih istraživačkih instituta (između ostalih i u Centru za istraživanja protiv raka «Hilton Head Island» u South Carolin – i) otpočinju, pomoću modernih metoda, analizirati ovu «blagoslovljenu» biljku. Došli su do sljedećih rezultata:

Sjeme ćurukota sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utječu na zdravlje, potpomažu varenje i rad crijeva

Supstance u ekstraktu ćurukota jačaju imunološki sistem u borbi protiv tumornih oboljenja

Ulje ćurukota djeluje protiv bakterija i gljivičnih oboljenja

Ulje ćurukota ima efekat smanjivanja viška šećera u krvi

Pri dugoročnoj upotrebi ulje ćurukota ojačava imunološki sistem

Pored toga su otkrili da Nigella-sativa-ekstrakt, primijenjen u većim količinama, prouzrokuje sljedeće:

Stimulaciju ćelija koštane srži (porast za 250 %)

Povećanje produkcije T-ćelija «pomagača» i B-ćelija «proizvođača antitijela» u imunološkom sistemu

Povišenu produkciju interferona / bjelančevina koji su od velike važnosti za imunološki sistem

Sprječavanje razmnožavanja ćelija raka (50 %-tno usporavanje razvoja!)

Jedan drugi istraživački institut, «Cancer Immuno-Biology Labaratory» je nezavisno od ovih rezultata, eksperimentirajući na životinjama također ustanovio da ćurukot usporava razvoj ćelija raka.

Nezasićene punomasne kiseline, koje su sadržane u ćurukotu, su potrebne kao gradivne materije za hormone tkiva. One podstiču razmjenu materija i probavu. Osim toga regulišu holesterol i omogućuju zdravu razmjenu materija. Tako su za kožu i za kosu od velike važnosti.

Ulje ćurukota

Sastav: etericno ulje 1%, postojano ulje:84,6 %, sitni dijelovi corokota: 14,4 %

Indikacije:
1.probavne tegobe i nadimanje usljed nedovoljnog lucenja zuci, pospjesuje lucenje mokracne kisaline, oslabljen funkcije jetre, migrena, jacanje vitalnosti organizma, protiv iscrpljenosti, poboljsanje otpornosti organizma posebno u bolesnim i rekonvalescentnim stanjim, protiv upala, poboljsanje probave i apetita, pospjesuje znojenje i obara tjelesnu temperaturu, protiv proljeva, odstranjuje gliste, protiv bakterijiskih, gljivicnih i virusnih oboljenja, lijecenje glavobolje, hipotenziv, protiv krvarenja (epistaksa i hemofilija), protiv kancerozenih oboljenja, lijecenja oboljenja trakavice, smanjuje nivo secera u krvi, diuretik, pospjesuje lucenje mlijeka kod dojila, regulise hormone rasta, lijecenje nekontrolisanog mokrenja, lijecenje cira zeluca i dvanaestnjaka, za snizavanje kolesterola u krvi, afrodizijak.

Nacin koristenja:

Petnaest minuta prije dorucka i vecere, uzeti malu kasiku ulja curokota zatim, odmah popiti pola case vode u kojoj je rastopljena velika kasika cistog meda.

2.lijecenje upala nosnih supljina, ekspektronat, lijecenje suhog kaslja, lijecenje bronhijalne astme i gripe:

Nacin koristenja:

a)Namaze se unutrasnjost nozdrva uljem cutokota zatim se jako udahne, potom se izbacuje sljam na usta,

b)Stavlja se velika kasika ulja curokota u casu prethodno kljucale vode, potom se para inhalira,

c)Petnaest minuta prije dorucka i vecere, uzeti malu kasiku ulja curokota zatim, odmah popiti pola case vode u kojoj je rastopljena velika kasika cistog meda.

3.U lijecenju tinija stopala i noktiju, psorijaze, ekscema, lisaja i reumatizma

Nacin koristenja:

a)Namaze se oboljelo mjesto uljem od curokota

b)Petnaest minuta prije dorucka i vecere, uzeti malu kasiku ulja curokota zatim, odmah popiti pola case vode u kojoj je rastopljena velika kasika cistog meda.

Napomene:

1.doza za djecu je pola gore navedene doze

2.promuckati bocicu prije svake upotrebe

Upozorenje:

Zabranjeno je uzimati ulje curokota od strane bolesnika sa transplatiranim organima (npr jetra, bubreg, srce) jer ulje curokota povecava imunitet sto moze dovesti do odbacivanja presađenih organa!!!

 


About the Author

ehli bejt


Nove obavijesti