“Nemojte mi dirati ashabe”

0
Posted April 1, 2013 by Ha Mim in

Ovaj tekst je napisao Ibn Tejmije i nalazi se u knjizi “Elminhadz” 7/137,138. Nakon sto je komentarisao na živote ashaba Bozijeg Poslanika a.s i mnogo ih pohvalio, odvojio je na kraju hz. Aliju (nije rekao ni radiallahu anhu nit hazreti, kao da priča o nekom jaranu) i opisao njega sa sljedećim rijecima : “A sto se tiče Alije, on zaista nije bio takav (kao ostali ashabi), posto su ga mnogi ashabi i tabi’ini mrzili, psovali i borili se protiv njega.” 

Ovaj tekst nam pokazuje vrlo dobro do koje mjere je dostiglo neznanje Ibn Tejmije, i možemo njega istovremeno smatrati dokazom da je Ibn Tejimije optužio većinu ashaba i tabi’ina za licemjerstvo i vrijeđanje Bozijeg Poslanika a.s licno. Zaista bih volio da mi Vehabije daju odgovor na sljedeće pitanje: Da li ashabi Bozijeg Poslania s.a.w.s nisu znali sljedeće hadise, koje su oni sami prenosili o vrijednosti hz. Alije i opasnosti vrijeđanja i mržnje prema njemu?

Sljedeći sahih hadisi se prenose od Resulullaha s.a.w.s:
“Sto se tiče tebe Alija, samo te vjernik moze voljeti i samo munafik tebe mrzi.”
(Muslim 1/86, Ahmed, El-Tirmizi 1/95, 5/643, El-Nesaii 5/137, Ibn Madze 1/42 i mnogi drugi prenosioci.)
“Ko je uvrijedio Aliju, pa zaista je i mene uvrijedio” 
(Ahmed 3/483, El-Hakim 3/131 i rekao je da je sahih i složio se sa njim El-Zehebi, koji je bio učenik od Ibn Tejmije, Ibn Hibban15/365, i mnogo drugi prenosioci.)
“Ja sam od tebe o Alija i Ti si od mene.” (Buhari 2/260, 3/ 1357)
“Ko uzima Aliju za velijja (prijatelj i voljeni), pa zaista je mene uzeo za velijja – o Allahu ja te molim da voliš svakoga ko voli Aliju” (Mutevatir hadis.)

Zar nisu znali za hadis koji prenose i Buhari i Muslim i čitav ummet, da je Poslanik a.s prije osvajanje Hajbera rekao: “Daću bajrak čovjeku koji voli Allaha i Njegova Poslanika a.s, i vole njega Allah i Njegov Poslanik a.s.” Čitav ummet ima slozeno mišljenje vezano za ovaj događaj, i to da je Poslanik a.s bajrak dao hz.Aliji.

Na kraju bih zelio jos dodati i pitati, da li ashabi nikad nisu za to čuli ili su znali, ali većina njih su bili munafici i izabrali da budu u stanju rata protiv Poslanika a.s.
Moglo bi se navesti još mnogo hadisa, koje malo muslimansko dijete uči u mektebu o hz.Aliji, o čovjeku koji je bio najveća smetnja židovima, i kako izgleda, takav je i njihovim potomcima u sadasnjem vremenu pa njega nikako ne ostavljaju na miru.

Očigledno je da Ibn Tejmija nezna sta znaci termin ashab i tabi’in. Izgleda da on misli da se smatraju svi koji su živili za vrijeme Poslanika a.s kao ashabi, a čitava generacija posle Njega a.s kao tabi’ini. Neka nam kažu onda zašto je Poslanik a.s, kada je čuo neke muslimane da vrijedjaju neke ashabe, rekao: “Nemojte mi dirati ashabe.” El-Albani, koji je takoder vehabija u negovoj zbirci Sahih Hadisa pod brojem 189.

 

By Quranic


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti