Najbolji uzor Muhammed a.s.

0
Posted October 3, 2012 by Ha Mim in

Ali ibn Ebi Talib kaže: “Allaha mi, voljeli smo ga više od naših imetaka, djece i roditelja, više od hladne vode kad umireš od žeđi.” Aiša, r.a., kaže: Nisam vidjela da je neko bio na većim iskušenjima od Allahovog Poslanika, ali nisam ni vidjela nekog da je bio zahvalniji Allahu, dž.š., od njega.

A

llahov Poslanik, a.s., je bio najsavršenije Allahovo stvorenje. Kad je Resul, a.s., učinio hidžru iz Mekke u Medinu, sa sobom je imao svog druga Ebu Bekra, pa su usput zastali kod kuće Umm Ma’bed. Pitali su ima li šta za jesti i ona reče da nema ništa. Poslanik, a.s., je vidio u jednom ćošku slabu i mršavu ovcu, te je pitao može li je pomusti. Resul, a.s., je učinio dovu, dok mlijeko nije poteklo a Umm Ma’bed je sve ovo začuđeno gledala. Kasnije kad je njen muž došao, sa cjelim stadom mršave stoke i upitao šta se desilo tu, Umm Ma’bed mu je opisala Poslanika, a.s., i šta je uradio. Njen opis Poslanika, a.s., je jedan od najdetaljnijih opisa. Ona kaze: ”Nenadmašna čistoća. Plemenitog, svjetlog i vedrog lica. Lijepog ponašanja. Nije krupan, osrednje glave. Lijep i privlačan. Oči crne. Dubok pogled okružen gustim dugim trepavicama. U njegovom glasu promuklost. Dugog vrata. Krupnook. Surmook. Dugih lijepih obrva, ni tankih ni debelih. Veoma crne kose. Kada šuti, nadamšuje ga dostojanstvo i staloženost, a kada govori nadahnjuje ga blistavost i elegancija. Najljepši i najinteligentniji čovjek iz daljine, a još ljepši i privlačniji iz blizine. Dar govora- kao niska bisera. Odmjeren. Umjeren. Ni nizak da je neprimjetljiv, ni visok da je nametljiv. Moćan. Ima drugove koji su ljubazni i ponizni. Kad govori slušaju. Kad naredi, utrkuju se da izvrše naredbu. Uslužuju ga, poštuju ga i odani su mu. Obljubljen i uvijek okružen. Nije namršten, ni namrgođen. Druželjubiv. Lijepog ophođenja. Pažljiv prema sagovorniku.” Enes, r.a., kaže: “Nisam nikada dotakao ni svilu ni kadifu mekšu od Resulullahove ruke.” A u drugoj predaji stoji: Ni amber, ni misk nisu bolje mirisali od mirisa Resulullahove kože.” Ebu Džuhejfe kaže: “Uzeo sam njegovu ruku i stavio je sebi na lice.  Bila je hladnija od snijega, a mirsnija od miska.” 

„ … jer ti si, zaista najljepše ćudi” (El-Kalem, 4)

 Allahov Poslanik a.s. je hrabar, neustrašiv i smion. Smatran je najhrabrijim čovjekom. Prisustvovao je mnogim teškim situcijama iz kojih su bježali čak i najhrabriji. Išao je u susret problemu, a nije bježao od njega. Alija, r.a., kaže: Kada bi smo se našli lice u lice sa neprijateljem, obuzeo bi nas strah, ugledali bi se na Resulullahovu bogobojaznost i neustrašivost. On je bivao najbliži do neprijatelja.”

Posjećivao je siromahe i družio se sa njima. Aiša, r.a., priča: Popravljao je sebi nanule, šio odjeću i radio kućne poslove kao što vi radite. Bio je čovjek kao svaki drugi, čistio bi svoju odjeću, muzao ovce i sebe posluživao.”

Ako si bogat, njega možeš uzeti kao primjer- kada je zarobio ogroman ratni plijen, koji je ispunio dolinu između dva brda, i sve to podijelio na Allahovom putu.
Ako si siromah, njega možeš uzeti za primjer- kada je na svoj stomak vezao kamen, boreći se tako protiv gladi.
Ako si veliki osvajač, pogledaj njegov primjer kada je ušao skrušeno u Mekku.
Ako si muž, možeš se ugledati na njega u ljubavi i blagosti prema supruzi.

U bilo kojem stanju da se nađemo, Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, nam može biti uzor, i u noći i u danu, na putovanju, kao učitelj ili učenik, kao sudija… On je veličanstven u ratu i miru, veličanstven je kao otac, suprug i čovjek. Veličanstvenog je morala i nikada se radi sebe nije naljutio, nikada se radi sebe nije svetio, niti je ikada udario ženu, nikada nije iznevjerio obećanje, nikada nije prevario niti slagao.. Bio je veličanstven u svojoj skromnosti:
Šta ja imam s dunjalukom?! Ja sam na ovom svijetu poput jahača koji je odrijemao u hladu drveta u toplom danu, a zatim produžio i napustio ga„ – govorio je Muhammed, sallallahu alejhi we sellem.

Allahov Poslanik, a.s., kaže: „Ko želi Džennet. neka požuri s dobrim djelima, ko se boji Džehennema, neka ne slijedi svoje strasti, ko očekuje smrt, za njega slasti i uživanja ništa ne predstavljaju, i ko skromno živi na ovom svijetu nesreće će lahko podnijeti.“ (bilježi Bejheki)
I rekao je a.s.: “Ne veličajte me kao što kršćani veličaju Isaa sina Merjemina, jer ja sam samo Allahov rob, i zato recite: “Allahov rob i Poslanik. “
Stoga, muslimani, kao pripadnici ummeta Muhammeda, a.s., sljedbenici njegovog šerijata, nikada u svojoj svjesti, u svojim djelima, postupcima i ponašanju ne smiju izgubiti Muhammeda, a.s., kao živog životnog uzora i primjera u životu, vjeri i etici.

 „On je neukima poslao Poslanika, jednog između njih, da im ajete Njegove kazuje i da ih očisti i da ih Knjizi i mudrosti nauči, jer su prije bili u očitoj zabludi, i drugima koji im se još nisu priključili – On je Silni i Mudri.” (El-Džumu’a, 2-3)

Allahov Poslanik, a.s. kaže: „Ostavljam vam u amanet nešto, zbog čega, budete li ga se držali, nećete skrenuti s Pravog puta: ostavljam vam Allahovu Knjigu (Kur`an) i moj Sunnet.“


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti