Čudan događaj u djetinstvu Muhammedovom a.s.

0
Posted September 13, 2012 by ehli bejt in

N

akon što je majka Muhammedova a.s., Hz. Amina, izgubila mlijeko od žalosti za preseljenjem njenog muža Abdullaha, predala je dijete dojilji Halimi. Inače, tada je i bio običaj da se djeca daju na dojenje van grada, beduinkama, da bi im djeca odrastala prirodno i bili zdraviji i jači.

Jedva Hz. Amina se odvoji od svog miljenika, jedinog koji joj je ostao kao utjeha i sreća, nakon preseljenja Hz. Abdullaha. Bol je bila velika i teskoća koja je pritisla zbog rastanka sa njim, ali sama znala je da  to je za njegovo dobro.

Hazreti Halima je prihvatila Muhammeda a.s. svim srcem. Odgajala ga je sa svojom djecom, sa posebnom pažnjom i ljubavlju. Primjetila je da njegovim dolaskom u kuću povećao se ‘bereket’ i donio je veliki napredak u njihovu kuću.

S

vakih šest mjeseci Hz. Halima je odnosila Muhammeda a.s. natrag u Mekku njegovoj majci Hz Amini i djedu Abdul Muttalibu. I tako je bilo sve dok je Muhammed a.s., bio kod Hz Halime.

Dan za danom je prolazio a Muhammed a.s. igrao se bezbrizno sa djecom Hz Halime.

Jednoga dana dotrčaše Hz. Halimina djeca govoreći joj da su došla dva čovjeka obučena u bijelo i uzeli Muhammeda a.s. i odvela ga daleko. Hz Halima je preblijedila, istrčala je iz kuće i tražila Muhammeda a.s. Kada ga je Hz. Halima pronašla bio je blijed i slab. Rekao joj je da su te dvije osobe otvorile njegova prsa i uzele nešto iz njegovog srca. Čuvši to Hz Halima se uplašila i odmah mu počela skidati odjeću da vidi njegova prsa. Kada ga je pregledala nije pronašla nikakve znakove ozljede na njegovom tijelu. Toliko je bila uznemira ovim događajem da je odmah odvela Muhammeda a.s. njegovoj majci Hz Amini u Mekku.

Takođe o ovom događaju govori i Hazreti Enes bin Malik r.a., prenosi, da je jedan dan dok se Resulullah igrao sa dječacima, Hz. Dzibril  a.s. pojavio se ispred Resulullaha a.s., otvorio mu je prsa i izvadio crnu mrlju iz njegovog srca i stavio vjeru i mudrost u njeg. Tada je oprao srce u Zem Zem vodi i zamjenio ga u Resulullahovim prsima.

Sa Hz. Halimom Resulullah je bio sve dok nije napunio pet ili šest godina. Hazreti Halima je tesko podnjela taj rastanak i vraćanje tog čudnog dječaka punog svjetline i blagoslova.

Na slici je kuća Hz. Halime u kojoj je odrastao Allahov Miljenik, i Milost svim svjetovima

 


About the Author

ehli bejt


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Nove obavijesti