Dzevšen’ul kebir / Snažni oklop vjernika

0
Posted December 11, 2012 by Ha Mim in

“El-Dževšenul-kebir” je dova koja se veže za posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s. Vjeruje se da je Poslanika, s.a.v.s., riječima ove dove podučio sam Džibril, a.s., za vrijeme jedne od bitaka koju je Poslanik, s.a.v.s., vodio protiv idolopoklonika, kao zaštitu za njega i ashabe, kao i za njegove sljedbenike do Sudnjega dana. Dova sadrži Allahova lijepa imena i atribute, a njeno učenje smatra se velikim dobrim djelom.

Prenosi se od Imama Husejna: “Oporučio mi je moj otac, Ali ibn Ebu Talib, da zapamtim ovu dovu i da je ispišem na ćefinu te da svoju porodicu poučim ovoj dovi i da ih potičem na njeno učenje.”

Ova dova sadrži hiljadu Božijih imena među kojima je i Veliko Božije ime. Ovu dovu čini sto dijelova, a u svakom dijelu se spominje deset Božijih imena. Na kraju svakog dijela se uči:
سُبْحانَكَ يا لا اِلهَ ا لا اَنْتَ الْغَوْثَ الْغَوْثَ خَلِّصْنا مِنَ النّارِ يا رَبِّ

Dubokog smisla, a opet tako predivne, plemenite riječi ove dove neprestano teku sa usana muslimana širom svijeta…

Originalni tekst napisan na arapskom, prilagođen je i na bosanski jezik. U nastavku donosimo prijevod ove dove sa arapskog iz pera Amira Mehida u izdanju Iluma, Bužim 2008. Treba naglasit da verzija dove na arapskom koja je ovdje prevedena neznatno se razlikuje od one verzije koju nudimo na arapskom i koju možete poslušati u nastavku teksta, ali uopše ne sumnjamo da će se svi okoristi ovom predivnom dovom.

Dova sa prevodom na bosanski, mozete preuzeti ovdje: 

dzevsen na bosanskom j.

 

 


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti