"Mi smo te poslali kao milost svim svjetovima"

 


Muhamed a.s i ječam

Comments Off on Muhamed a.s i ječam
Posted May 16, 2012 by Ha Mim in Organska hrana

Berićet u hrani je i u blagoslovljenoj (bericetnoj) biljci pod imenom JEČAM (Hordeum vulgare), koja je bila glavna hrana Isa a.s.Mislim da je vrijeme da se i mi vise posvetimo hrani koja je svoje izvore nalazila u SVETIM KNJIGAMA i u životu BOŽIJIH POSLANIKA, jer ti savjeti i preporuke su aktuelne za sva vremena. I Posljednji Božiji Poslanik Muhamed a.s. je volio jesti JEČAM.

“Ubejdullah b. Ali r.a., pripovjeda da su Hasan b. Ali, Ibn Abbas i Ibn Dzafer, posjetili njegovu nanu Selmu i rekli joj: – Napravi nam hranu koja se dopadala Allahovom Poslaniku a.s. i koju je volio jesti. – Sinovi moji, vi danas ne volite takvu hranu-reče im, -Volimo-odgovoriše, skuhaj nam je. Ona zamijesi tijesto od JEČMENOG brašna, stavi ga u lonac, posu uljem, istuče biber i posu tijesto sa jos drugim zacinima. Malo zatim donese im jelo i reče: – Evo, ovo je jelo koje se dopadalo Allahovom Poslaniku a.s., i koje je volio jesti. “(Hadis, Imami Tirmizi).

Isto tako Imami Tirmizi prenosi: “Voda mljevenog JEČMA je sredstvo za osvježavanje (smirenje) duše bolesnika i otkljanja djelić tuge. “(Hadis)

“Kada bi nekoga iz porodice Muhameda a.s. pogodila groznica, malaksalost ili iznemoglost, naredio bi da se za njih napravi JEČMENA SUPA. “(Hadis)
Danas sa ubrzanim načinom života punog nezdrave hrana, stresa, brzine, hrana ove blagoslovljene biljke (JECAM) bi nam inšallah mnogo pomogla.
Ovo fitoterapeutsko djelovanje JEČMA na naš organizam je potvrdila i zvanična medicinska nauka. U medicinskim knjigama stoji da se od osušenog JEČMA pravi brašno velike hranljive vrijednosti, koje je lako svarljivo, koje ima mnogo vitamina A, B, D i E i zvanična medicina ga preporučuje da se daje blijedim osobama, nervno potištenim osobama, slabunjavim osobama i djeci.

Savremena nauka je utvrdila da ječam ima čak 35% nezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju holesterol u krvi, što ječmu polako vraća izgubljene pozicije iz drevne prošlosti. Prirodni ječmeni slad izvanredan je zaslađivač i odlična zamena za šećer. Ječam se takođe veoma koristi za proizvodnju piva. Sadržaj ugljenih hidrata u ječmu je veći nego kod pšenice 73,4%, belančevina 11%, masti 1,8%, a veoma je bogat i mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum, sumpor, gvožđe, bakar, cink, jod) i vitaminima, posebno vitamin B 12 i vitamin E, kojih ima više nego u ostalim žitaricama, kao i vitamin A i D. Lekovita svojstva ječma: Smanjuje holesterol, jača organizam, protiv starenja, avitaminoze, gojaznosti, neurastenije, bolesti krvnih sudova, grčeva u nogama, reume, išijasa, bolesti želuca i grla.


About the Author

Ha Mim


Nove obavijesti