"Mi smo te poslali kao milost svim svjetovima"

 


Uništavanje islamskih spomenika i svjetske baštine pod zaštitom UNISCO-a u Timbuktu

Comments Off on Uništavanje islamskih spomenika i svjetske baštine pod zaštitom UNISCO-a u Timbuktu
Posted April 1, 2013 by in News

 

Islamisti u otcijepljenom dijelu Malija, Azavadu, počeli su uništavati turbeta u historijskom gradu Timbuktuu, kazao je jedan islamista, a potvrdili su to i turistički djelatnici.

“Nijedno jedino turbe neće ostati u Timbuktuu”, kazao je za AFP lider islamističke grupe Ansar Dine Abu Dardar.

Islamisti koji kontroliraju sjever Malija počeli su ranije tokom ove godine rušiti  spomenike tvrdeći kako su oni predmet idolatrije.

Zvaničnik turističke zajednice Sane  Širfi kazao je da su jučer uništena četiri turbeta.  Jedan stanovnik Timbuktua kazao je agenciji da islamisti svetišta ruše krampama.

Arhitektura  Timbuktua

Izvorni način gradnje u Timbuktu bio je uslovljen nedostatkom kamena, pa se gradilo od gline. Stariji zapisi govore o gradnji koliba u obliku košnice, okruglog tlocrta, u kojima su pretežno živjeli siromašni stanovnici. Taj način gradnje od gline, posebno je vidljiv kod džamija koje se prema vrhu sužavaju. Prizemlja su korištena kao medrese, dućani, radionice ili skladišta, dok je sprat, koji je bio prozračnije građen, korišten za stanovanje. U tom dijelu kuće nalazile su se i biblioteke obrazovanih ljudi i učitelja. Tri džamije koje obilježavaju sliku grada, Djinger ber, Sankŕe i Sidi Yahia, kao i 16 grobalja i mauzoleja uvršteni su od 1988. u UNESCOv popis mjesta svjetske baštine. Vlada Malija tražila je da se na popis uvrste i historijska jezgra grada sa svojim tipičnim načinom gradnje od gline kao i brojne džamije građene od 13. do 15. vijeka. No, prema mišljenu komisije za uvrštavanje na UNESCOv popis, moderni način gradnje je već previše zadro u samu jezgru grada i očuvanje izvorne jezgre time više nije bilo moguće.

2001. je ISESCO, muslimanska varijanta UNESCa, proglasio Timbuktu “Islamskim glavnim gradom svjetske kulturne baštine” na području Afrike za 2006. godinu

 

Blago Timbektua:

  • Timbuktu je bio centar islamskog učenja od 13. do 17. stoljeća.
  • 700 hiljada rukopisa sačuvano je u javnoj biblioteci i privatnim kolekcijama.
  • Vjerske knjige, pravo, književnost i nauka.
  • Prepiska vladara, zvaničnika i trgovaca o pitanjima poput poreza, trgovine, braka i prostitucije.
  • Pod zaštitom Unescoa od 1988. godine zbog svoje tri džamije i 16 mezarja i turbeta.
  • Odigrao je glavnu ulogu u širenju Islama u zapadnoj Africi, prvo pominjanje grada Timbuktua zabilježeno je 1329. godine.

 

 

Timbuktu je proglašen Svjetskom baštinom UN-a sa stoljetnim turbetima islamskih “svetaca” Sufija.

Selefisti (vehabije) osuđuju poštovanje svetaca.

“Allah to ne voli. Mi ćemo porušiti sva skrivena turbeta u ovom području”, kaže Abu Dardar.

Islamisti su preuzeli kontrolu nad Timbuktuom u aprilu, nakon puča koji je ostavio Mali u rasulu.

Vijest o uništavanju zaštićene svjetske baštine stigla je dan nakon što su selefije odsjekle ruke dvjema osobama.

Pokret za “jednoću i džihad u zapadnoj Africi”, druga islamistička grupa koja djeluje na tom području, upozorila je da će biti još takvih amputacija, javlja AFP.

U četvrtak je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo vojnu intervenciju pod vođstvom afričke unije, s ciljem da pomogne vlastima Malija da vrate kontrolu nad sjeverom zemlje, ukoliko nije moguće naći mirno rješenje u narednih nekoliko mjeseci.

Dan kasnije Ansar Dine i Pokret za nacionalno oslobođenje Azavada (MNLA), separatistička grupa Tuarega, saopćili su kako su oni opredjeljeni za pregovore.

 


About the Author



Nove obavijesti