"Mi smo te poslali kao milost svim svjetovima"

 


Zejneb bint Muhammed

Comments Off on Zejneb bint Muhammed
Posted October 3, 2012 by in Ehlu Bejt

Dobro došla prva ružo!

Došla je vijest o rođenju djeteta, a pratili su je uzdasi sreće i radosti. Odmah nakon toga voljeni Poslanik s.a.w.s. uzeo je u naručje svoju prvu djevojčicu. Djevojčica je poput svojih roditelja. Kako je samo slatka i lijepa. Trenutak je gledao u nju a trenutak u svoju suprugu. Ko da joj je želio reći: Hvala Allahu dž.š. za tvoj sretan porođaj Hatidža. Dobro došla mala djevojčice, dobro došla o Zejnebo. U kući si svojim dolaskom povećala sreću i radost. Vrijeme je prolazilo a Zejneba je postala poput tek iscvjetale i nasmijane ruže. Ona je prva kćerka, prvo dijete i najstarija od sestara koje su rođene nakon nje.

Mladost i udaja

Brzo je napredovala u okrilju plemenite porodice, uz majku koja je bila vješta i sposobna u odgoju djece. Ona, r.a., joj je podarila uzoran porodični odgoj. Kada je postala djevojka, posmatrala je svoje sestre, ali  Fatima, r.a., koja je bila najmlađa najviše ju je podsjećala na njeno djetinstvo. Majka ju je navikla da sa njom vodi brigu oko ove male sestre, pa je postala poput druge majke za Fatimu r.a. Sve porodice u Mekki potajno su šaputale o tome koga će njeni roditelji od mekkanskih mladića, da joj odaberu za muža. Njen tetić, Ebu-l-As Ibn Rebija, bio je jedan od najboljih momaka. Zejneba je dobro poznavala moral svog tetića. U njemu je prepoznala izrazitu moralnost, sposobnost i čistoću porijekla. Na kraju je došlo vrijeme da Ebu-As Ibn Rebija dođe kod Muhammeda s.a.w.s., da za sebe zaprosi Zejnebu. Tako su se dvije porodice povezale tazbinstvom, Zejneba je napustila kuću svojih roditelja i u njoj malu uplakanu djevojčicu Fatimu r.a.. Fatima nije mogla razumjeti uzrok javnog veselja u kući, koju je svojom udajom Zejneba tada napustila. Dani usamljenosti, zbog Ebu-l-Asovih trgovačkih putovanja brzos u prolazili. Uzvišeni Allah joj je podario i djete kojem su dali ime Alija. Nakon njega rođena mu je sestra Umama.

Od njega salallahu alejhi ve sellem,nikada nisu čuli laž

Jedanput dok je Ebu-l-As ibn Rebia bio na trgovačkom putu  Mekkom su se počele prenositi glasine o pojavi novog vjerovjesnika.To je bio Muhammed ibn Abdullah.Zejneb pohita kući svoga oca da se uvjeri u istinitost vijesti.Čim je stigla do svoje majke i sestara uvjeri se da je to istina i osta zanesena u tim mislima.Na tren je prekinu Fatimin r.a. glas:“Zar nisi radosna,o sestrice?Ti si kćerka Vjerovjesnika ovog ummeta.“ Ponosno je odgovorila:“Svakako,tako mi Allaha,radosna sam.“

Tu vijest saopćila  je i mužu koji nije prihvatio odmah islam i zbog čega je bila jako tužna.Molila je Gospodara:

“Gospodaru,moje srce će se raspući od tuge.Muž mi je još uvijek u vjeri svojih predaka,pa daj da njegovo srce  prihvati islam kako bi se porodica ponovo okupila….Gospodaru,Tvoja milost…..“

Jedan izvjestan period svog života ponovo je živjela u kući svog oca daleko od muža.Tek nakon punih šest godina njen muž,Ebu-l-as ibn Rebia prihvata islam i svjedoči da nema drugog Boga sem Allaha i da je Muhammed Božiji rob i Poslanik.Muslimani su mu čestitali .Poslanik s.a.w.s. mu je vratio njegovu plemenitu ženu Zejnebu r.a.

Preseljenje Zejnebe r.a.na  Ahiret

Nakon prihvatanja islama Ebu –l-As ibn  Rebia nije dugo bio sa voljenom Zejnebom.Nakon samo dvije godine,Zejneba r.a. je preselila na Ahiret.Bila je iscrpljena bolešću koja ju je pratila već od vremena njene hidžre.Tada je putujući pustinjom i bježeći od mnogobožaca bila mnogo iznemogla.

Ebu-l-As ibn Rabia r.a,bio dugo iznad mrtvog tijela svoje žene.Ona je bila veliki borac na Allahovom putu i primjer velike strpljivosti.Dozivao ju je i bdio nad njom tako da je rasplakao sve koji su bili prisutni.Klanjali su joj dženazu u Poslanikovoj a.s. džamiji.

 

Smilovao se Allah Zejnebi r.a! Neka je njoj najljepši pozdrav.Neka je Allahov blagoslov na njenog oca,majku ,sestre,njenog muža i nju i sve njene čestite potomke.

 

 


About the Author



Nove obavijesti