"Mi smo te poslali kao milost svim svjetovima"

 


Alija r.a. i starac

Comments Off on Alija r.a. i starac
Posted September 14, 2012 by ehli bejt in Ehlu Bejt

Priča se da je hazreti Alija r.a. jednom prilikom žureći prema džamiji radi obavljanja sabahskog namaza u džematu, sustigao jednog starog čovjeka koji je išao pred njim smireno i dostojanstveno. Alija r.a. ga nije prešao iz poštovanja i počasti zbog njegove starosti, a vrijeme izlaska sunca je već nastupilo. Kada je starac bio pred džamijskim vratima ne uđe u džamiju, već produži dalje. Tada Alija r.a. sazna da je čovjek kršćanin.
On uđe u džamiju i zateče Allahovog poslanika i prisutne u džamiji na rukuu. Allahov poslank a.s. odulji rukuu, koliko bi se mogla obaviti dva rukua da bi hazreti Alija r.a. prispio na namaz. Kada se završi namaz prisutni ashabi rekoše:

“O Allahov poslaniče, zašto si oduljio sa rukuom, a to dosada nisi radio?” Allahov poslanik reče: “Kada sam se sageo na rukuu i izgovorio Subhane rabbijel-azim onako kako je propisano, i kada sam htio da se vratim sa rukua, došao je melek Džibril a.s. stavio je svoje krilo na moja leđa i zadržao me duže na rukuu. Tek kada je on digao svoje krilo ja sam se ispravio sa rukua. “Prisutni ashabi su upitali: “Zašto je to uradio?” Allahov poslanik a.s. je na to rekao: “Ja ga nisam pitao za to.”

U tom se Džibril a.s. pojavi i reče: “O Muhammede zaista je i Alija r.a. požurio da stigne klanjati sabah namaz u džematu, ali je sustigao starog čovjeka kršćanina. Ne znajući da je kršćanin, a čuvajući njegovo pravo i iz poštovanja prema njegovoj starosti ga nije prošao. Zbog toga mi je Allah naredio da Te zadržim na rukuu više nego što je uobičajeno, da bi Alija prispio na sabah namaz.” Ovo nije nikakvo čudo, već je čudo to što je Allah naredio meleku Mikail a.s. da obuhvati sunce svojim krilom da bi odgodio izlazak sunca. To je učinio zbog Alije r.a. koji je taj visoki stepen postigao zbog poštovanja starog čovjeka kojeg nije htio proći iako je on bio kršćanin.


About the Author

ehli bejt


Nove obavijesti